Decizie rară: Comisia Europeană blochează o achiziție Booking

Decizie rară: Comisia Europeană blochează o achiziție Booking
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 26 sep 2023
Achiziția de 1,6 miliarde de euro a grupului suedez Etraveli de către Booking Holdings a fost blocată de Comisia Europeană, după ce autoritățile de reglementare în domeniul fuziunilor au ajuns la concluzia că tranzacția propusă ar dăuna concurenței pe piața agențiilor de turism online.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Comisia Europeană consideră că tranzacția ar fi consolidat poziția dominantă a Booking și ar fi dus la  "costuri mai mari pentru hoteluri și, posibil, pentru consumatori".
EXCLUSIV Guvernul scoate accizele din cifra de afaceri la calcul impozitului și crește TVA pentru concerte și spectacole la 9% CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul scoate accizele din cifra de afaceri la calcul impozitului și crește TVA pentru concerte și spectacole la 9%

Veto-ul Comisiei "înseamnă că hotelurile și călătorii europeni nu vor fi limitați și mai mult în ceea ce privește opțiunile disponibile pentru a-și oferi serviciile și a-și rezerva călătoriile", a declarat Didier Reynders, comisarul interimar al UE pentru concurență.

Booking a anunțat în noiembrie 2021 că intenționează să achiziționeze Etraveli, a cărei activitate principală se concentrează pe vânzarea online de zboruri. Booking a promis că va contesta decizia UE, calificând-o drept "greșită atât în ceea ce privește datele cazului, cât și în ceea ce privește legea aplicabilă acestei tranzacții".
 
Decizia "nu numai că se îndepărtează de legea și de precedentele stabilite, dar îi privează pe consumatori de opțiunile de călătorie pe care au dreptul să le aibă", a declarat într-o declarație Glenn Fogel, directorul executiv al Booking Holdings.
 
Veto-ul UE este o raritate, oficialii din domeniul concurenței optând, în general, pentru remedii care să corecteze riscurile, mai degrabă decât pentru interdicții totale.
 
Însă, în ultimii ani, UE s-a opus prin veto ofertei Hyundai Heavy Industries pentru Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering și preluării de către Illumina a furnizorului de teste de cancer Grail, în valoare de 7 miliarde de dolari.
 
Comisia a declarat că măsurile corective oferite de Booking "nu au abordat în mod adecvat preocupările sale în materie de concurență".
viewscnt
Afla mai multe despre
etraveli
booking
turism online