Energia electrică este aproape gratuită în Spania

Energia electrică este aproape gratuită în Spania

Foto dreamstime.com

Profit.ro
Profit.ro
scris 29 feb 2024

Prețurile la electricitate în Spania au scăzut până aproape de zero, în condițiile în care parcurile fotovoltaice și eoliene din această țară produc mai multă electricitate ca niciodată, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețurile angro pentru ziua de vineri au coborât până la 2,14 euro pentru un Megawatt-oră în Spania, cel mai scăzut nivel de la începutul lunii noiembrie, față de un preț de 67,21 euro pentru un Megawatt-oră în țara vecină Franța, arată Agerpres.

Vânzările Rolex au depășit un nou prag CITEȘTE ȘI Vânzările Rolex au depășit un nou prag

Prețurile pentru ziua următoare au rămas sub pragul de 10 euro pentru un Megawatt-oră pe parcursul ultimei săptămâni iar producția de electricitate a Spaniei este pe cale să atingă un nivel record pentru luna februarie. Miercuri, producția zilnică de energie fotovoltaică a atins cel mai ridicat nivel de la începutul lunii octombrie iar această creștere este posibil să se prelungească și în luna martie, potrivit prognozelor Bloomberg.

Chiar dacă această scădere dramatică a prețurilor este o veste bună pentru consumatori, deoarece prețurile angro se repercutează asupra tarifelor plătite de consumatorii casnici, pe termen lung, prețurile mai mici pun în pericol investițiile în noi capacități regenerabile, tocmai într-un moment în care Europa vrea să își facă economia mai verde, pentru a contribui la combaterea încălzirii globale.

Nvidia sparge rapid toate recordurile - bifează acum cea mai mare creștere înregistrată vreodată pentru o companie listată pe bursă. Cipurile au ajuns să fie livrate în camioane blindate CITEȘTE ȘI Nvidia sparge rapid toate recordurile - bifează acum cea mai mare creștere înregistrată vreodată pentru o companie listată pe bursă. Cipurile au ajuns să fie livrate în camioane blindate

Scăderea înregistrată în această săptămână pe piața din Spania este una extremă dar există în mod clar o tendință descrescătoare cu privire la prețurile la electricitate și gaze în Europa, după criza energetică. Asta afectează veniturile companiilor de utilități, grupul spaniol Endesa SA anunțând miercuri că în 2023 profitul său a scăzut cu aproape o treime pe fondul "normalizării" prețurilor.

Declinul prețurilor influențează și comerțul cu energie electrică în Sud-Vestul Europei, în condițiile în care în prezent Spania vinde electricitate în Franța, aceasta din urmă fiind unul dintre cei mai mari exportatori de electricitate din Europa.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
romania
electricitate