DOCUMENT Noi schimbări pregătite pentru PFA, II, IF

DOCUMENT Noi schimbări pregătite pentru PFA, II, IF
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 feb 2024

Un număr de 54 de parlamentari de la PNL au depus la Senat o propunere de lege care ar urma să permită personelor fizice autorizate (PFA), întreprinderilor familiale (IF) și întreprinderilor individuale (II) să trecă la societate cu personalitate juridică, cum sunt SRL-urile, de exemplu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

„Prin derogare de la prevederile art.21, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale înregistrate în temeiul Ordonanței de urgență nr. 44 din 16 aprilie 2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale își pot transforma forma de organizare în societate cu personalitate juridică”, prevede inițiativa legislativă, care poate fi văzută integral mai jos.

Pentru această transformare, PFA-urile, II-urile și IF-urile vor trebui să depună la judecătorul delegat de pe raza teritorială a Registrului Comerțului următoarele:

DOCUMENT Noile impozite pe jocuri de noroc și taxe pe pariuri. Guvernul a majorat taxele și a impus reguli mai stricte CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noile impozite pe jocuri de noroc și taxe pe pariuri. Guvernul a majorat taxele și a impus reguli mai stricte

    a) certificatul de înregistrare obținut conform Ordonanței de urgență nr. 44 din 16 aprilie 2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale;
    b) actul constitutiv al societății și dovada efectuării vărsămintelor în temeiul actului constitutiv, cu excepția societăților cu răspundere limitată;
    c) dovada sediului declarat;
    d) certificatul de atestare fiscală;
    e) codul de înregistrare în scopuri de TVA, după caz.

Societatea cu personalitate juridică înființată prin transformarea PFA, II sau IF își va menține datele de identificare fiscală și codul de înregistrare în scopuri de TVA, conform propunerii de lege, citată de StartUp Cafe.

Valoarea tichetului de masă crește de astăzi. Guvern: 30 lei nu asigură o ”masă decentă” CITEȘTE ȘI Valoarea tichetului de masă crește de astăzi. Guvern: 30 lei nu asigură o ”masă decentă”

Parlamentarii liberali își motivează inițiativa legislativă prin faptul că multe PFA-uri, II-uri și IF-uri au ajuns la un nivel de dezvoltare, măsurat prin cifra de afaceri, care „impune necesitatea trecerii de la contabilitate în partidă simplă la contabilitate în partidă dublă și diversificarea codurilor CAEN”.

Legislația actuală impune însă restricții asupra acestor forme de organizare, fără a oferi posibilitatea de transformare, „singura soluție rămasă este desființarea acestora”. „Aceasta conduce la pierderea întregului istoric fiscal, bancar și a relațiilor comerciale construite de-a lungul timpului”, mai spun parlamentarii de la Putere.

Ei spun că propunerea lor reprezintă „o soluție legislativă care să ofere un cadru juridic pentru transformarea acestor entități în persoane juridice, precum societățile cu răspundere limitată (SRL)”.

O greșeală de redactare în comunicatul privind rezultatele rivalului Uber a făcut ca acțiunile să atingă un maxim al ultimelor 52 de săptămâni. \ CITEȘTE ȘI O greșeală de redactare în comunicatul privind rezultatele rivalului Uber a făcut ca acțiunile să atingă un maxim al ultimelor 52 de săptămâni. "Greșeala mea... A fost o eroare gravă, dar a fost vorba de un zero."

Aceasta „ar reduce sarcina administrativă a statului și ar facilita accesul la procedurile prevăzute de legislație pentru persoanele fizice și juridice”, susțin inițiatorii.

De asemenea, modificarea legislativă „ar contribui la efortul de debirocratizare și simplificare a proceselor administrative”, conform parlamentarilor.

Iubirea și banii. Studiu: Aproape 80% din cupluri pun banii la comun și economisesc, tot atâtea se și ceartă din cauza lor. Un român din trei are secrete financiare față de partener. Cine plătește la prima întâlnire și cât mai contează zestrea CITEȘTE ȘI Iubirea și banii. Studiu: Aproape 80% din cupluri pun banii la comun și economisesc, tot atâtea se și ceartă din cauza lor. Un român din trei are secrete financiare față de partener. Cine plătește la prima întâlnire și cât mai contează zestrea

„Un alt beneficiu major al acestei modificări legislative ar fi faptul că persoanele care au accesat fonduri nerambursabile pentru proiectele lor și aleg să se transforme din PFA/II/IF în SRL nu vor mai fi obligate să returneze întreaga sumă primită, plus penalitățile aferente, în cazul în care alegeau să desființeze entitatea în perioada de monitorizare a proiectului. Prin transformarea în persoane juridice, acestea pot menține viabilitatea economică a companiilor lor, asigurându-se că obiectivele proiectelor finantate sunt îndeplinite în mod eficient” - mai spun parlamentarii liberali care au depus inițiativa legisativă.

DOCUMENTUL POATE FI VĂZUT AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
pfa
taxe