Europenii disperați se îndreaptă spre lemnul de foc pentru a se încălzi

Europenii disperați se îndreaptă spre lemnul de foc pentru a se încălzi
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 oct 2022

Nu departe de aeroportul Tempelhof din Berlin, Peter Engelke tocmai a instalat o nouă poartă la depozitul său fiind îngrijorat că oamenii disperați ar putea să îi fure marfa prețioasă, compusă din lemne de foc, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acțiunile lui Peter Engelke reflectă o îngrijorare crescută în Europa, în condițiile în care continentul se pregătește pentru o criză energetică, care este posibil să includă probleme cu aprovizionarea, la iarnă, scrie Agerpres.

Care recesiune? Industria mondială a superiahturilor traversează o perioadă de boom CITEȘTE ȘI Care recesiune? Industria mondială a superiahturilor traversează o perioadă de boom

La summitul care a avut loc vineri la Praga, liderii Uniunii Europene nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la plafonarea prețului gazelor, pe fondul temerilor că o astfel de măsură ar fi amenințat livrările de gaze spre continent. Până la 70% din încălzirea locuințelor europenilor este asigurată de gaze naturale și electricitate, însă în condițiile în care livrările de gaze rusești au fost drastic reduse, lemnul, care este deja utilizat de aproximativ 40 de milioane de persoane pentru încălzire, a devenit o marfă la mare căutare.

Prețurile la peleți de lemn aproape s-au dublat, până la 600 de euro pe tonă în Franța, și exist deja semnale privind achizițiile de panică pentru cel mai vechi tip de combustibil fosil din lume. Ungaria a mers până acolo încât a interzis exporturile de peleți iar România a plafonat prețul lemnelor de foc pentru șase luni. În paralel, timpul de așteptare pentru livrarea sobelor care funcționează pe lemne a ajuns la câteva luni.

Pe lângă îngrijorările referitoare la posibile întreruperi în aprovizionare, criza energetică a intensificat și o explozie a costului vieți, inflația în zona euro atingând în septembrie, pentru prima dată, un nivel de două cifre. Gospodăriile în dificultate din regiune ajung din ce în ce mai frecvent în situația în care trebuie să aleagă între încălzire și alte necesități.

"Ne-am reîntors la vremurile de altădată când oamenii nu puteau să își încălzească toată casa. Când stăteau în jurul focului și foloseau căldura sobei sau a unui foc deschis după care mergeau la culcare. Vor fi multe cazuri de acest fel la iarnă", spune Nic Snell, director la retailerul britanic de lemne de foc Certainly Wood.

Acest trend înseamnă un val de comenzi pentru firma suedeză Gabriel Kakelugnar AB, un producător de sobe de teracotă din segmentul high-end, care costă în medie 86.000 de coroane suedeze (sau 7.700 de dolari). Sobele firmei suedeze pot păstra o cameră încălzită timp de 24 de ore grație unui sistem de construcție complicat care utilizează diferite canale pentru păstra și a distribui căldura.

"În timpul pandemiei, oamenii au început să investească mai mult în casele lor. Acum cursa a escaladat", spune Jesper Svensson, patronul și directorul companiei Gabriel Kakelugnar AB, o companie amplasată la mai puțin de o oră de cel mai mare reactor nuclear din Suedia.

Comenzile pentru sobele firmei suedeze au crescut de patru ori și acum clienții trebuie să aștepte până în luna martie 2023 pentru a intra în posesia sobelor comandate, comparativ cu mai puțin de patru săptămâni în urmă cu un an.

Apple a obținut în instanță reducerea cu 66% a unei amenzi record. Autoritățile din întreaga Europă s-au luptat pentru a ține în frâu dominația Big Tech printr-o combinație de amenzi și acțiuni CITEȘTE ȘI Apple a obținut în instanță reducerea cu 66% a unei amenzi record. Autoritățile din întreaga Europă s-au luptat pentru a ține în frâu dominația Big Tech printr-o combinație de amenzi și acțiuni

Pentru mulți europeni, principala lor îngrijorare este că vor face tot cea ce este nevoie pentru a avea căldură în lunile următoare. Această îngrijorare a devenit și mai presată pe măsură ce se apropie vremea friguroasă iar căutarea disperată de căldură ar putea crea probleme de sănătate și de medie.

"Suntem îngrijorați că oamenii vor începe să ardă tot ce vor găsi. Vedem un nivel ridicat de poluare atunci când ai oameni care încep să ardă lemne și nu știu cum să facă asta în mod corect", spune Roger Sedin, director responsabil pentru calitatea aerului la Agenția pentru protecția mediului din Suedia.

Această lipsă de experiență este evidentă în Germania, unde asociația coșarilor spune că se confruntă cu un val de cereri disperate pentru a conecta sobe noi și vechi, iar clienții pun întrebări despre posibilitatea de a arde bălegar de cal și alți combustibili obscuri.

În plus sunt semnale că are loc un fenomen de stocare. În Franța, Frederic Coirier, director la firma Poujoulat SA, care produce coșuri de fum și peleți de lemn spune că unii clienți au cumpărat două tone de peleți de lemn, în condițiile în care în mod normal o tonă de peleți este suficientă pentru a încălzi o casă timp de un an.

La Berlin, criza energetică readuce în amintire perioada de după cel de al doilea război mondial. Atunci, din lipsă de combustibil, berlinezii au tăiat aproape toți copacii din parcul central Tiergarten pentru a se încălzi.

Chiar dacă, pentru moment, locuitorii capitalei Germaniei nu recurg la astfel de măsuri extreme, există îngrijorări cu privire la încălzire. Engelke nu doar că a pus o nouă poartă pentru a-și proteja buștenii, brichetele de cărbune și păcura dar a încetat să mai preia noi clienți. "Ne uităm cu mare îngrijorare la iarna care vine", spune Engelke.

viewscnt
Afla mai multe despre
lemn
incalzire