Fed lasă dobânzile la maximele ultimilor 22 de ani. Semnal privind randamentele obligațiunilor

Fed lasă dobânzile la maximele ultimilor 22 de ani. Semnal privind randamentele obligațiunilor
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 1 nov 2023

Rezerva Federală (Fed) a SUA a menținut dobânda de referință neschimbată pentru a doua ședință consecutivă miercuri, sugerând, totodată, că recenta creștere a randamentelor titlurilor de trezorerie ar putea să afecteze economia și inflația.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comitetul Federal pentru Piața Deschisă (FOMC) al Fed a decis să păstreze dobânda de referință în intervalul 5,25 - 5,50%, cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.

"Înăsprirea condițiilor financiare și de creditare pentru gospodării și întreprinderi este posibil să cântărească asupra activității economice, a angajărilor și a inflației", potrivit comunicatului Fed de la finele ședinței de politică monetară.

GRAFICE Băncile scumpesc creditele pentru firme. Cresc puternic dobânzile la euro CITEȘTE ȘI GRAFICE Băncile scumpesc creditele pentru firme. Cresc puternic dobânzile la euro

Comunicatele anterioare nu au inclus și condițiile financiare în motivarea deciziilor de politică monetară, notează Bloomberg.

"Amploarea acestor efecte rămâne incertă", a precizat Fed, repetând că "rămâne foarte atentă la riscurile inflaționiste".

Acțiunile de pe Wall Street au rămas pe creștere după anunțul Fed, în timp ce dolarul s-a depreciat față de un coș de valute rivale.

În jurul orei 20:30 (ora României), indicele S&P 500 se aprecia cu 0,6%, Dow Jones avansa cu 0,4%, iar Nasdaq Composite - cu 0,8%.

Fed notează, în comunicat, că activitatea economică în SUA a crescut într-un ritm puternic în trimestrul al treilea, în timp ce creșterea locurilor de muncă, deși mai lentă comparativ cu începutul anului, rămâne, de asemenea, puternică.

Inflația se menține ridicată.

“Comitetul va continua să monitorizeze implicațiile informațiilor primite asupra perspectivelor economice”, potrivit Fed, care precizează că va fi pregătită să “ajusteze orientarea politicii monetare”, în cazul în care apar riscuri care ar putea împiedica atingerea obiectivelor privind aducerea inflației la ținta de 2% pe termen lung.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
dobanda fed
dobanzi sua
crestere dobanzi