Fed menține dobânzile neschimbate și indică că va trece la reduceri în 2024

Fed menține dobânzile neschimbate și indică că va trece la reduceri în 2024
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 13 dec 2023

Rezerva Federală (Fed) a SUA a menținut, miercuri, dobânda de referință neschimbată pentru a treia ședință consecutivă, în linie cu estimările analiștilor, și a dat cel mai clar semnal de până acum că ciclul majorărilor s-a încheiat, prognozând o serie de reduceri anul viitor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comitetul Federal pentru Piața Deschisă (FOMC) al Fed a decis să păstreze dobânda de referință în intervalul 5,25 - 5,50%, cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.

“Indicatorii recenți sugerează că creșterea activității economice a încetinit față de ritmul său puternic din trimestrul al treilea. Creșterile de locuri de muncă s-au temperat de la începutul anului, dar rămân puternice, iar rata șomajului a rămas scăzută. Inflația a scăzut în ultimul an, dar rămâne ridicată”, potrivit comunicatului Fed de la finele ședinței de politică monetară.

Profitul FAN Courier, în scădere: Am fost nevoiți să majorăm semnificativ salariile. Nu mai găsim șoferi, nu mai găsim curieri, nu mai găsim manipulanți. Un depozit, cea mai mare investiție din ultimii ani. Ținta: Lider în Republica Moldova CITEȘTE ȘI Profitul FAN Courier, în scădere: Am fost nevoiți să majorăm semnificativ salariile. Nu mai găsim șoferi, nu mai găsim curieri, nu mai găsim manipulanți. Un depozit, cea mai mare investiție din ultimii ani. Ținta: Lider în Republica Moldova

Pe baza estimărilor mediane, FOMC nu a prevăzut nicio majorare a ratei dobânzii în proiecțiile pe următorii trei ani, pentru prima dată din martie 2021, notează Bloomberg.

În schimb, oficialii Fed se așteaptă să reducă dobânzile cu 75 de puncte de bază anul viitor, un ritm de reducere mai alert decât cel indicat în proiecțiile din septembrie.

Indicele S&P 500 se aprecia cu circa 0,7% pe bursa de la New York după anunțarea deciziilor de politică monetară și a proiecțiilor actualizate, până la un nou maxim al acestui an. În prima parte a sesiunii, acțiunile americane s-au tranzacționat aproape de nivelurile la care au închis marți.

Schimbarea poziției Fed, mult așteptată de investitori după o campanie de majorare a dobânzilor cu 5,25 puncte procentuale, reflectă o încetinire accentuată a presiunilor asupra prețurilor de la jumătatea anului și o răcire a pieței muncii. Provocarea acum pentru oficialii Fed este să decidă când să înceapă ciclul de relaxare pentru a nu pune în pericol revenirea inflației spre ținta de 2%.

În timp ce Fed a subliniat că va menține ratele ridicate suficient de mult timp pentru a se asigura că inflația revine la țintă, participanții la piața financiară nu anticipează că acest lucru va dura foarte mult timp, crescând pariurile pentru o reducere a ratelor chiar din luna martie.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
dobanda fed
dobanzi sua
reducere dobanzi fed