Fost CEO al celor mai mari bănci elvețiene: Dobânzile negative sunt o nebunie, înseamnă că banii nu mai valorează nimic

Fost CEO al celor mai mari bănci elvețiene: Dobânzile negative sunt o nebunie, înseamnă că banii nu mai valorează nimic
scris 6 oct 2019

Oswald Grüebel, care a ocupat poziția de CEO la cele mai mari bănci elvețiene, UBS și Credit Suisse, a criticat dobânzile negative, afirmând că acestea sunt "o nebunie" și vor amplifica deteriorarea sectorului financiar.

"Dobânzile negative sunt o nebunie. Acest lucru înseamnă că banii nu mai au nicio valoare. Atât timp cât avem dobânzi negative, industria financiară va continua declinul", a declarat Gruebel pentru ziarul elvețian NZZ Sonntag, citat de Bloomberg.

Grüebel a fost CEO al Credit Suisse în perioada 2004-2007 și CEO al UBS Group între 2009 și 2011.

PayPal - prima companie care se retrage din proiectul Libra, după ce intențiile Facebook de lansare a unei criptomonede s-au lovit de numeroase critici CITEȘTE ȘI PayPal - prima companie care se retrage din proiectul Libra, după ce intențiile Facebook de lansare a unei criptomonede s-au lovit de numeroase critici

Banca Națională a Elveției a recurs la dobânzi negative din 2015 pentru a ține în frâu aprecierea francului, afirmând că politica monetară laxă, alături de angajamentul de a interveni pe piața valutară, sunt esențiale pentru protejarea economiei.

Băncile sunt însă afectate de politica băncii centrale. 

În septembrie, Bloomberg a relatat că a doua mare bancă din Elveția, Credit Suisse, plănuiește să transfere o parte din povara dobânzilor negative către clienții bogați. Banca ar urma să impună comisioane la depozitele majore în franci, după ce a introdus un comision de 0,4% la depozitele în monedă europeană care depășesc 1 milion de euro.

Rivala UBS, cea mai mare bancă elvețiană, a anunțat deja introducerea dobânzilor negative la depozite de peste 2 milioane de franci elvețieni. Totodată, clienții cu depozite de peste 500.000 de euro ar urma să suporte un comision de 0,6%.

Băncile elvețiene încearcă să reducă efectele adverse ale obânzilor negative, care le reduc veniturile și le obligă să plătească pentru facilitățile de depozitare a excesului de numerar, atât la Banca Centrală Europeană (BCE), cât și al Banca Națională a Elveției.

Luna trecută, Banca Națională a Elveției a decis să păstreze dobânda cheie la -0,75%, dar a decis să mărească sunmele maxime pentru care băncile sunt scutite de la plata dobânzilor negative, de la de 20 de ori rezervele minime obligatorii, la de 25 de ori rezervele minime. Măsura are scopul de a ajuta băncile să facă față mai ușor mediul de dobânzi negative.

Tot luna trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat un nou pachet de măsuri de stimulare, în contextul creșterii economice modeste și al încetinirii inflației. Instituția a decis, la ședința de politică monetară din septembrie, să reducă dobânda la facilitatea de depozit cu 0,1 puncte procentuale, la un nou minim record, de -0,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanzi negative
politica monetara
relaxare monetara
dobanzi elvetia
bce
oswald grüebel
ubs
credit suisse