Franța va înăspri controalele asupra investițiilor străine în firmele locale

Franța va înăspri controalele asupra investițiilor străine în firmele locale
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 aug 2023

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, s-a angajat să întărească controalele asupra investițiilor străine în companiile țării, pentru a proteja industriile strategice, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Vor fi incluse în sectoarele strategice firmele implicate în extragerea și procesarea materiilor prime esențiale. De asemenea, vor fi extinse controalele la sucursalele franceze ale firmelor străine, pentru a se lua măsuri în cazul eludării controalelor, a explicat oficialul francez, în timpul vizitei în Departamentul Haute-Savoie.

Banca Transilvania, profit de peste 1.58 miliarde de lei în primul semestru, în creștere cu peste 50% față de iunie 2022 CITEȘTE ȘI Banca Transilvania, profit de peste 1.58 miliarde de lei în primul semestru, în creștere cu peste 50% față de iunie 2022

Acesta a adăugat: "Potențialul pentru furtul de tehnologie și know-how nu a fost niciodată mai ridicat", scrie Agerpres.

Franța vrea să mențină plafonul de 10% (redus de la 25%) la care sunt declanșate controale la entitățile din afara Europei care achiziționează participații în firmele strategice. Anul trecut, au fost examinate 325 dosare, în creștere de la 137 în 2017, a explicat ministrul francez de Finanțe.

Conform unui document consultat recent de Reuters, și ministrul german al Economiei, Robert Habeck, vrea să înăsprească procedura de examinare a investițiilor străine cu o nouă lege al cărei obiectiv va fi consolidarea securității economice.

Eforturile vin în condițiile în care autoritățile de la Berlin cer companiilor să-și reducă dependența de China iar Executivul verifică dacă actualul set de reglementări este suficient pentru a încuraja aceste politici.

De asemenea, eforturile reflectă politicile mai extinse ale Occidentului de a-și reduce dependența strategică de China - pe care autoritățile o numesc "de-risking" (reducere a riscurilor), pe fondul sporirii temerilor legate de extinderea Chinei în regiunea indo-pacifică și posibile perturbări ale lanțurilor de aprovizionare.

"În ultimii ani, revizuirea investițiilor a dobândit o importanță enormă în Germania, Europa și pe plan internațional", se arată în document.

Ca parte a revizuirii legislației, vor fi verificate investițiile în care un investitor obține acces la tehnologiile sau bunurile unei companii germane mai degrabă prin acorduri contractuale decât prin achiziționarea drepturilor de vot, procedură care deja este verificată.

În plus, autoritățile de la Berlin iau în considerare verificarea semnificației securității noilor fabrici construite în Germania de firmele străine, se arată în document.

viewscnt
Afla mai multe despre
franța
investitii