Lira turcească s-a apreciat după majorarea dobânzii la 25%

Lira turcească s-a apreciat după majorarea dobânzii la 25%
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 aug 2023

Lira s-a apreciat joi, după ce Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de politică monetară mai mult decât estimau analiștii, primul semn că oficialii adoptă măsuri mai agresive pentru reducerea inflației, care este la aproape 50%, transmit AP și Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La cea de-a treia ședință de politică monetară prezidată de noul guvernator Hafize Gaye Erkan, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de referință de la 17,5% până la 25%. Majoritatea economiștilor estimau o majorare până la 20%, scrie Agerpres.

Tranzacție pe piața automatelor de cafea din România CITEȘTE ȘI Tranzacție pe piața automatelor de cafea din România

Lira s-a apreciat joi cu 2% față de dolar, cel mai semnificativ avans după mai mult de un an, acțiunile băncilor au crescut, iar indicele bancar al Bursei de la Istanbul înregistra o expansiune de aproape 6%.

"Am decis să continuăm procesul de înăsprire a politicii monetare pentru a stabili cât mai curând un proces de dezinflație, pentru ancorarea așteptărilor în ce privește inflația, și pentru a controla deteriorarea comportamentului în materie de prețuri", a precizat, într-un comunicat de presă, Banca Centrală a Turciei.

Mulți investitori cred că Banca Centrală a Turciei încă trebuie să înăsprească politica monetară.

Libra Internet Bank are o nouă conducere CITEȘTE ȘI Libra Internet Bank are o nouă conducere

"În ultimele luni, ritmul înăspririi politicii monetare a dezamăgit așteptările piețelor", se arată într-o analiză a ING Bank NV, înainte de publicarea deciziei de joi a Băncii Turciei.

În iulie, rata inflației s-a situat la 47,83%, în scădere de la nivelul de vârf de 85% în octombrie. Dar economiștii independenți spun că inflația reală este mult mai ridicată, la aproape 123%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
lira turcească
turcia