General Fusion, startup sprijinit de fondatorul Amazon, va construi prima sa centrală de fuziune nucleară în Marea Britanie

General Fusion, startup sprijinit de fondatorul Amazon, va construi prima sa centrală de fuziune nucleară în Marea Britanie

Viitoarea centrala de fuziune nucleara din Marea Britanie. Sursa reprezentare grafica: General Fusion

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 17 iun 2021

General Fusion, un startup canadian din domeniul fuziunii nucleare sprijinit de fondatorul Amazon, Jeff Bezos, va construi prima sa centrală demonstrativă în Marea Britanie.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Centrala va fi construită la Centrul pentru energie din fuziune de lângă Culham, deținut de Autoritatea pentru Energie Atomică din Marea Britanie (UKAEA), în baza unui acord semnat de cele două părți.

Centrala-prototip este gândită să demonstreze performanța tehnologiei MTF (magnetized target fusion – o combinație între fuziunea cu izolație magnetică și cea cu izolație inerțială – n.r.) dezvoltată de General Fusion și ar putea deschide calea pentru prima centrală comercială a companiei.

EXCLUSIV Ford vrea să deschidă în București un centru de servicii care să deservească Europa. Caută spațiu de birouri pentru sute de angajați, unul dintre cele mai mari contracte de închiriere de birouri în acest an CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ford vrea să deschidă în București un centru de servicii care să deservească Europa. Caută spațiu de birouri pentru sute de angajați, unul dintre cele mai mari contracte de închiriere de birouri în acest an

Construcția va începe în 2022 și este estimată să dureze aproximativ trei ani.

Centrala va da “un impuls uriaș planurilor Marii Britanii privind dezvoltarea unei industrii a energiei din fuziune în Regat”, potrivit ministrului britanic al Științei, Amanda Solloway.

Marea Britanie va acorda un sprijin financiar “semnificativ” pentru realizarea proiectului, a declarat directorul general al General Fusion, Christofer Mowry, într-un interviu pentru Bloomberg. Mowry nu a dezvăluit valoarea sprijinului.

General Fusion vrea să atragă și investiții private pentru finanțarea proiectului.

În decembrie 2019, startup-ul canadian a obținut 65 milioane de dolari de la un grup de investitori condus de compania singaporeză Temasek, la care s-a adăugat o sumă de 38 milioane de dolari acordată de guvernul canadian, prin intermediul Fondului de Inovare Strategică.

La runda de investiții au mai participat, printre alții, Chrysalix Energy Venture Capital și Bezos Expeditions, vehiculul de venture capital deținut de Jeff Bezos.

General Fusion a indicat atunci că va folosi banii atrași pentru designul și construcția primei sale centrale demonstrative.

General Fusion este una dintre cele aproximativ 20 de companii la nivel global care încearcă să vină cu o soluție viabilă din punct de vedere tehnic și economic pentru a genera energie curată la scară mare, replicând reacțiile care au loc în interiorul stelelor active. Startup-ul canadian folosește o metodă pe bază de pistoane pentru comprimarea plasmei și crearea fuziunii termonucleare.

viewscnt
Afla mai multe despre
general fusion
centrala fuziune nucleara
centrala demonstrativa fuziune nucleara
marea britanie
centrul culham pentru energie din fuziune
jeff bezos