Germania investește un miliard de euro în materiile prime critice în încercarea de a reduce dependența de producători cum ar fi China

Germania investește un miliard de euro în materiile prime critice în încercarea de a reduce dependența de producători cum ar fi China
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 feb 2024

Guvernul Germaniei a alocat aproximativ un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) pentru un fond de stat destinat investițiilor în materii prime, în încercarea de a reduce dependența de producători cum ar fi China pentru mineralele critice folosite la tranziția verde și digitală, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Va avea loc un proces de selecție în cadrul căruia se va stabili ce proiecte – inclusiv în domeniul extracției, prelucrării și reciclării materialelor – sunt eligibile. Finanțarea, prin intermediul băncii de stat KfW, va consta în capital propriu pentru realizarea achizițiilor și a participațiilor minoritare, susțin sursele.

Proprietarul lanțului hotelier NH, cu hotel și în România, are în plan o extindere puternică CITEȘTE ȘI Proprietarul lanțului hotelier NH, cu hotel și în România, are în plan o extindere puternică

Proiectele din Germania și de peste hotare „vor contribui la siguranța aprovizionării cu materii prime critice”, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei, fără a da detalii privind modul în care va fi structurat fondul de stat, scrie Agerpres.

Mașinile electrice, panourile solare și smartphone-urile conțin materii prime critice. Acestea sunt esențiale pentru tranziția verde și digitală a UE. Asigurarea securității aprovizionării este esențială pentru reziliența economică, avansul tehnologic și autonomia strategică a Uniunii Europene, menționează Parlamentul European. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei și politicile industriale și comerciale din ce în ce mai agresive ale Chinei au transformat, de asemenea, cobaltul, litiul și alte mărfuri în factori geopolitici. Printre materiile prime critice se află cobalt, cupru, litiu, silicon, dar și metalele denumite pământuri rare.

Fondul de stat ar urma să fie înființat pentru o perioadă de patru ani, iar investițiile vor fi coordonate cu inițiativele din Italia și Franța din sectorul materiilor prime critice, susțin sursele.

Oficialii KfW nu au dorit să comenteze.

În decembrie, Parlamentul European a aprobat planurile de stimulare a aprovizionării UE cu materii prime critice. Legea privind materiile prime critice vizează consolidarea competitivității și suveranității UE. Pentru a realiza acest lucru, legea intenționează să reducă birocrația, să stimuleze inovarea de-a lungul lanțului valoric și să sprijine întreprinderile mici și mijlocii. Legea va oferi stimulente economice și un mediu de afaceri mai stabil și mai sigur pentru proiectele miniere și de reciclare. Procedurile de autorizare vor fi mai rapide și mai simple.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
materii prime