GRAFIC Prețurile gazelor în Europa urcă la maximele ultimelor 4 luni, pe fondul temerilor privind aprovizionarea

GRAFIC Prețurile gazelor în Europa urcă la maximele ultimelor 4 luni, pe fondul temerilor privind aprovizionarea
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 5 iul 2022

Cotațiile gazelor naturale pe bursele europene au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele aproape patru luni marți, pe fondul îngrijorărilor legate de aprovizionare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Contractele futures de referință au urcat cu până la 8% în prima parte a zilei, înregistrând al cincilea avans consecutiv.

Piețele europene de energie sunt în plină agitație, în condițiile în care livrările Rusiei sunt la minimele ultimilor ani, la care se adaugă concurența intensă pentru gazele naturale lichefiate cu Asia, unde prețurile au crescut la un nivel record pentru perioada verii, scrie Bloomberg.

Gigantul german Uniper, unul dintre cei mai mari importatori de gaze din Rusia, este în discuții cu guvernul pentru un potențial pachet de salvare CITEȘTE ȘI Gigantul german Uniper, unul dintre cei mai mari importatori de gaze din Rusia, este în discuții cu guvernul pentru un potențial pachet de salvare

Contractele futures pentru gazele naturale cu livrare în luna următoare s-au apreciat cu până la 8% în prima jumătate a zilei pe bursa de la Amsterdam, de referință pentru piața europeană, la 175,87 euro pe megawatt-oră, cel mai ridicat preț începând cu 7 martie. Prețul contractelor britanice a urcat cu până la 13%.

GRAFIC Prețurile gazelor în Europa urcă la maximele ultimelor 4 luni, pe fondul temerilor privind aprovizionarea

"Încă o zi, încă o creștere a prețurilor gazelor și energiei electrice în Europa, determinată de frică și de lichiditate", au comentat analiștii de la Alfa Energy într-o notă.  

Cotațiile au pierdut ulterior din avans, iar în jurul orei 17:00 (ora României) contractele futures olandeze se tranzacționau la 166,8 euro/MWh, în creștere cu 2,4% față de prețul la care au închis luni.

Traderii urmăresc cu atenție și exporturile din Norvegia, unde grevele planificate de angajații din sectorul de petrol și gaze pentru această săptămână amenință să reducă producția. Producția de la trei câmpuri de gaze a început să fie oprită marți, odată cu lansarea acțiunii sindicale, iar în zilele următoare sunt planificate alte două acțiuni de protest.

Un alt risc pe termen scurt este acela că gazoductul Nord Stream - principala conductă de import a Europei pentru gazul din Rusia - nu va fi redeschis după perioada de 10 zile de mentenanță programată să înceapă la 11 iulie. Germania, cel mai mare consumator europen de gaz rusesc, a anunțat deja că ia serios în calcul o astfel de evoluție.

Recent, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a avertizat că acțiunile Kremlinului riscă să declanșeze un colaps pe piețele energetice europene, făcând o paralelă cu rolul Lehman Brothers în declanșarea crizei financiare.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi gaze naturale
scumpire gaze
exporturi gaze rusia
razboi ucraina
preturi energie