Reducere temporară a TVA pentru echipamente de eficientizare energetică, precum pompe de căldură sau panouri solare

Reducere temporară a TVA pentru echipamente de eficientizare energetică, precum pompe de căldură sau panouri solare
scris 5 iul 2022

Livrările de pompe de căldură, panouri fotovoltaice și panouri solare termice ar putea beneficia, pentru o perioadă de aproape 5 ani, de reducerea cotei de TVA la 5%, conform unui proiect legislativ susținut inclusiv de liderii actualei puteri. 

Este bine de știut: În prezent, cota redusă de 5% a TVA se aplică, printre altele, livrării de energie termică în sezonul rece, destinată populației, spitalelor publice și private, unităților de învățământ publice și private, organizațiilor neguvernamentale, unităților de cult, furnizorilor de servicii sociale, publici și privați.

EXCLUSIV România pierde o oportunitate de investiții de 200 milioane dolari. Oferta gigantului american Amerocap pentru terminalul petrolier din Portul Constanța nu mai este valabilă, statul nu a răspuns în 3 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV România pierde o oportunitate de investiții de 200 milioane dolari. Oferta gigantului american Amerocap pentru terminalul petrolier din Portul Constanța nu mai este valabilă, statul nu a răspuns în 3 ani

Autorii proiectului arată că deși prețurile la energie și gaze naturale sunt plafonate până la 31 martie 2023, în tot acest timp sunt necesare măsuri concrete pentru a crește oferta de energie în piață, prin dezvoltarea de capacități noi de producție.

”Pe de altă parte, se poate acționa pentru reducerea consumului de energie, prin creșterea eficienței energetice. Dacă niciuna dintre aceste măsuri nu vor fi luate, vom asista din nou la prețuri foarte mari atunci când piața va fi dereglementată, creând o presiune imensă pe consumatorii finali și pe întreaga economie”, afirmă inițiatorii proiectului.

Mișcare pregătită - Statul să concesioneze perimetre din Marea Neagră pentru parcuri eoliene offshore, pe o redevență de minimum 1,5% din banii luați prin vânzarea energiei CITEȘTE ȘI Mișcare pregătită - Statul să concesioneze perimetre din Marea Neagră pentru parcuri eoliene offshore, pe o redevență de minimum 1,5% din banii luați prin vânzarea energiei

Potrivit acestora, proiectul de lege vine să sprijine românii pentru a accelera investițiile în eficiență energetică. Astfel, prin reducerea TVA-ului pentru livrările de pompe de căldură, panourilor fotovoltaice și a panourilor solare termice, se stimulează reducerea consumului de energie electrică cât și a dependenței consumatorilor față de volatilitatea pieței de energie.

Această schemă pentru impulsionarea investițiilor în eficiență energetică este propusă pentru o perioadă de 5 ani astfel încât companiile și consumatorii să poată previziona o creștere a capacității de producție pentru a acoperi o creștere a cererii, mai arată autorii proiectului.

ULTIMA ORĂ Piața auto din România a intrat în declin, pentru prima dată în acest an CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Piața auto din România a intrat în declin, pentru prima dată în acest an

Prin urmare, proiectul prevede aplicarea unei cote reduse de 5% a TVA pentru ”livrarea pompelor de căldură, panourilor fotovoltaice şi a panourilor solare termice până la data de 30.06.2027”.

Prevederile proiectului ar urma să se aplice începând de la 1 octombrie 2022, dar în acest scop, parlamentarii ar trebui să adopte proiectul în septembrie, în prima lună de după vacanță.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
5%
cota
redusa
pompe
caldura
panou
fotovoltaic
solar
proiect
parlament