Confruntare dură între Jeff Bezos și Joe Biden pe tema prețului benzinei

Confruntare dură între Jeff Bezos și Joe Biden pe tema prețului benzinei
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iul 2022

Multimiliardarul și fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a declarat că președintele american a comis o eroare când a făcut apel la distribuitorii de benzină să scadă rapid prețurile, transmite publicația Le Point, preluată de Rador.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Mesajul meu către companiile care dețin benzinării și stabilesc prețurile la pompă este simplu: suntem într-o perioadă de război și de pericol global”, a scris președintele american, pe Twitter. „Reduceți prețul pe care îl percepeți la pompă pentru a reflecta costul pe care îl plătiți pentru produs. Și faceți-o acum”.

CONFIRMARE Guvernul prezintă măsurile fiscale - restricții la microîntreprinderi, inclusiv pe consultanță, creșteri TVA la băuturi cu zahăr și HoReCa, impozite mai mari pe case și dividend, plafoane noi la venit din alte surse, limite la extrasalariale CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul prezintă măsurile fiscale - restricții la microîntreprinderi, inclusiv pe consultanță, creșteri TVA la băuturi cu zahăr și HoReCa, impozite mai mari pe case și dividend, plafoane noi la venit din alte surse, limite la extrasalariale

Pentru Jeff Bezos, acest raționament este „fie o încercare de diversiune, fie o neînțelegere profundă a dinamicii de bază a pieței”. „Inflația este o problemă mult prea importantă pentru ca Administrația de la Casa Albă să continue să facă astfel de declarații”, a reacționat el, pe rețeaua de socializare.

Creșterea prețurilor la pompă, devenită un simbol al creșterii generale a prețurilor, slăbește popularitatea președintelui democrat, care îi critică în mod regulat pe giganții petrolului că s-au îmbogățit fără a depune eforturi pentru a rezolva problema. Aceștia din urmă răspund că își măresc producția și că fac să funcționeze rafinăriile americane la cote foarte mari, dar că prețurile sunt fixe pe piața mondială și sunt supuse unor dinamici aflate în afara controlului lor.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a venit în apărarea lui Joe Biden, duminică, menționând pe Twitter că prețurile țițeiului au scăzut „aproximativ cu 15 dolari în ultima lună”, pe când prețurile la pompă „abia dacă au scăzut”. „Nu este vorba despre dinamica de bază a pieței. Este o piață care îl afectează pe consumatorul american”.

Galonul de benzină din Statele Unite a crescut pentru prima dată peste pragul simbolic de 5 dolari la începutul lunii iunie. De atunci a scăzut puțin, dar rămâne departe de cei 3,10 dolari de acum un an.

John Kirby, cel care coordonează comunicarea Casei Albe pe probleme strategice, a apărat poziția lui Joe Biden într-un interviu pentru Fox, duminică.

„Președintele lucrează foarte, foarte mult, pe mai multe fronturi (…) pentru a încerca să reducă prețurile” la pompă, a asigurat el, înainte de a menționa, printre altele, propunerea sa de suspendare a taxei federale pe benzină în timpul verii – care trebuie să fie acceptată de Congres – sau decizia de a utiliza în mare măsură rezervele strategice de petrol.

Biden „știe că nu va rezolva toate problemele, dar dacă toată lumea cooperează, am putea reduce prețul cu cel puțin 1 dolar pe galon”, a adăugat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
jeff bezos
joe biden