GRAFICE China se află în recesiune bilanțieră, spune economistul care a inventat termenul

GRAFICE China se află în recesiune bilanțieră, spune economistul care a inventat termenul
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 17 iul 2023

China intră într-o "recesiune bilanțieră" și trebuie să intensifice rapid stimulentele fiscale pentru a face față provocării, potrivit economistului care a inventat această expresie pentru a explica căderea economiei Japoniei în stagnare în anii 1990.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

"China intră în recesiune bilanțieră", a declarat Richard Koo, economist-șef la Nomura Research Institute, divizia de cercetare a celei mai mari case de brokeraj din Japonia.

"Oamenii nu mai împrumută bani", din cauza îngrijorării legate de prețurile activelor și de perspectivele de creștere economică, și, în schimb, "încearcă să își reducă datoriile" - un element cheie al situației economice definite de Koo în urmă cu zeci de ani, scrie Bloomberg.

Inflația din Spania a încetinit sub nivelul de 2% vizat de BCE CITEȘTE ȘI Inflația din Spania a încetinit sub nivelul de 2% vizat de BCE

Din cauza apetitului diminuat al sectorului privat de a se împrumuta și de a cheltui, guvernul trebuie să intervină, a spus el.

"Guvernul nu ar trebui să piardă timpul cu relaxarea monetară, sau cu politicile de reformă structurală despre care economiștii adoră să vorbească", potrivit lui Koo.

Conceptul lui Koo a fost discutat pe larg în cercurile economice și financiare chineze în ultimul an. Koo definește recesiunea bilanțieră ca fiind o situație în care gospodăriile și întreprinderile direcționează o mai mare parte din veniturile lor către plata datoriilor, în loc să consume sau să investească. Koo susține că aceasta a fost un motiv-cheie pentru căderea Japoniei în deflație și pentru redresarea lentă a SUA și a Europei după criza financiară din 2008.

GRAFICE China se află în recesiune bilanțieră, spune economistul care a inventat termenul

În China, dovezile unei recesiuni bilanțiere sunt reprezentate de o prăbușire a împrumuturilor ipotecare, de scăderea prețurilor locuințelor și de reticența companiilor din sectorul privat de a se împrumuta și de a investi.

GRAFIC Datoria guvernamentală a Marii Britanii depășește 100% din PIB pentru prima dată din 1961 CITEȘTE ȘI GRAFIC Datoria guvernamentală a Marii Britanii depășește 100% din PIB pentru prima dată din 1961

Inflația a scăzut aproape de zero în acest an - un alt semn al unei cereri slabe în economie.

GRAFICE China se află în recesiune bilanțieră, spune economistul care a inventat termenul

Dar conștientizarea fenomenului de către China ar trebui să fie un avantaj, a declarat Koo.

ULTIMA ORĂ UniCredit, Erste, Raiffeisen și Banca Transilvania au depus oferte pentru cumpărarea OTP România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ UniCredit, Erste, Raiffeisen și Banca Transilvania au depus oferte pentru cumpărarea OTP România

"Există deja oameni care vorbesc despre o recesiune bilanțieră în China - ceea ce nu a fost cazul în SUA în 2008 sau în Japonia în 1990. Diferența esențială este că acum medicul știe care este boala", spune Koo.

GRAFICE China se află în recesiune bilanțieră, spune economistul care a inventat termenul

Potrivit lui Koo, guvernul trebuie să intervină în calitate de împrumutător de ultimă instanță pentru a menține cheltuielile, care apoi oferă gospodăriilor și întreprinderilor venituri pe care le pot folosi pentru a-și repara bilanțurile, până când vor fi suficient de încrezătoare pentru a relua împrumuturile.

Elon Musk redevine cel mai bogat om din lume CITEȘTE ȘI Elon Musk redevine cel mai bogat om din lume

"Dacă guvernul pune în aplicare stimulente fiscale rapide, suficiente și susținute, atunci nu există niciun motiv pentru ca PIB-ul Chinei să se prăbușească".

Principala prioritate pentru guvern este să se asigure că constructorii finalizează proiectele neterminate, a adăugat Koo.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
recesiune bilantiera china
economia chinei
richard koo