Grâul s-a scumpit în urma impunerii de sancțiuni mai dure împotriva Rusiei

Grâul s-a scumpit în urma impunerii de sancțiuni mai dure împotriva Rusiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 feb 2022

Prețul grâului și al porumbului a urcat din nou luni, după ce statele occidentale au impus Rusiei sancțiuni mai dure în urma invaziei Ucrainei, ceea ce a accentuat turbulențele pe piețele globale, sporind temerile privind inflația globală a produselor alimentare, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Comisia Europeană, Statele Unite, Canada și Marea Britanie au decis sâmbătă înghețarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, iar unele bănci rusești au fost excluse din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esențial pentru finanțele globale, scrie Agerpres.

Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație

La bursa de cereale de la Chicago, cotațiile futures grâului erau în creștere cu 8,7%, până la 9,34 dolari per bushel, în timp ce la porumb se înregistra un avans de 5%, iar la soia de 3,9%.

Prețurile mai mari ar veni într-o perioadă dificilă pentru țările care se bazează pe importurile de grâu. Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), prețurile mondiale la alimente sunt la cel mai ridicat nivel de după 2011.

Ucraina și Rusia sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din comerțul mondial cu grâu, o cincime din vânzările mondiale de porumb și 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Ucraina este un exportator cheie în Orientul Mijlociu și în Mediterana, iar printre importatori se află Egipt, Turcia, Italia și statele din Africa.

Traderii americani se așteaptă ca perturbările din Europa de Est să creeze oportunități pentru ca ei să își extindă cota lor pe piața exporturilor, susține Brian Hoops, președintele firmei Midwest Market Solutions Inc. Alți mari cultivatori de grâu, precum Franța sau Australia, ar putea și ei interveni dacă livrările din Rusia sau Ucraina vor fi grav afectate, susțin analiștii.

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
rusia