Grecia își listează aeroportul din Atena la bursă

Grecia își listează aeroportul din Atena la bursă
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 ian 2024

Statul grec a demarat planurile pentru vânzarea unei participații de 30% din acțiunile Aeroportului Internațional din Atena (AIA) prin intermediul unei oferte publice inițiale (IPO) și a unor acorduri separate cu actualii acționari, conform informațiilor transmise de Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Listarea Aeroportului Eleftherios Venizelos la Bursa de la Atena reprezintă cea mai semnificativă operațiune de tip IPO efectuată în Grecia în ultimii 15 ani, preluate de Agerpres.

FOTO Proprietarul Zara a decis unde duce în România, în premieră pentru regiune, al doilea magazin al brandului care vinde la preț redus CITEȘTE ȘI FOTO Proprietarul Zara a decis unde duce în România, în premieră pentru regiune, al doilea magazin al brandului care vinde la preț redus

Acționarii actuali, AviAlliance GmbH și membri ai familiei Copelouzos, au dreptul de a achiziționa 10%, respectiv 1% din acțiunile AIA. Se estimează că listarea ar putea avea loc la începutul lunii februarie, conform unei surse care a preferat să rămână anonimă din cauza faptului că detaliile nu au fost încă stabilite.

Aeroportul din Atena, "rost de bani"

Aeroportul Internațional din Atena a înregistrat în 2023 un trafic record de peste 28 de milioane de pasageri, inclusiv numeroși turiști, depășind precedentul record din 2019 cu 10,2%. AIA a subliniat într-un comunicat de presă că aceasta demonstrează capacitatea sa de a se redresa după pandemia de COVID-19.

La momentul actual, statul grec deține 55% din capitalul Aeroportului Internațional din Atena, iar restul este împărțit între investitori privați, în special compania germană specializată în gestionarea de aeroporturi, AviAlliance. Firmele AviAlliance GmbH și AviAlliance Capital controlează împreună un pachet de 40%, în timp ce familia greacă Dimitris Copelouzos deține 5%.

Listarea a 30% din acțiunile Aeroportului Internațional din Atena survine într-un moment în care Grecia revine treptat la normalitate după o criză a datoriilor care a durat mai mult de un deceniu. Guvernul elen intenționează să capitalizeze asupra interesului puternic al investitorilor pentru activele grecești, mai ales după redobândirea ratingului de "investment grade" al Greciei anul trecut.

Într-un interviu acordat în luna ianuarie a anului trecut, directorul Agenției pentru Privatizare din Grecia (HRADF), Dimitrios Politis, a indicat că un pachet de 30% din acțiunile Aeroportului Internațional din Atena ar putea fi evaluat la aproximativ un miliard de euro, în funcție de reglementările de pe piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
atena