Germania a continuat să evite o recesiune tehnică, dar PIB-ul a scăzut. Singura economie dezvoltată care s-a contractat pe tot anul

Germania a continuat să evite o recesiune tehnică, dar PIB-ul a scăzut. Singura economie dezvoltată care s-a contractat pe tot anul
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 15 ian 2024
Germania a continuat să evite o recesiune provocată de criza energetică, în pofida faptului că PIB-ul s-a redus la sfârșitul anului 2023 și pe parcursul întregului an.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast
 
Produsul intern brut a scăzut cu 0,3% între octombrie și decembrie, potrivit unei estimări preliminare de acum, dar o revizuire în creștere pentru precedentele trei luni a însemnat că cea mai mare economie a Europei a evitat două trimestre consecutive de contracție.
Sodexo listează la bursă diviza de beneficii pentru angajați Pluxee, prezentă și în România. Încercă să reproducă succesul fulminant al altor conglomerate CITEȘTE ȘI Sodexo listează la bursă diviza de beneficii pentru angajați Pluxee, prezentă și în România. Încercă să reproducă succesul fulminant al altor conglomerate

A fost totuși un an dificil: PIB-ul a scăzut și cu 0,3% pe parcursul întregului an - prima scădere de la pandemie încoace. Este un contrast puternic față de alte economii europene importante și ridică semne de întrebare cu privire la viitorul țării ca putere industrială.

Germania a fost desemnată de analisti ca fiind singura economie dezvoltată din lume care nu a înregistrat o expansiune economică anul trecut, în mare parte din cauza faptului că sectorul său de producție a fost afectat de costurile mai mari ale energiei, de creșterea ratelor dobânzilor și de cererea externă scăzută.
 
Deși anul a început cu optimismul că șocul energetic declanșat de războiul Rusiei în Ucraina va fi mai ușor de gestionat decât se credea inițial, economia a pierdut din avânt. O redresare care fusese așteptată în a doua jumătate a anului nu s-a materializat, chiar și în condițiile în care inflația s-a temperat.
 
Performanța dezamăgitoare a declanșat o dezbatere cu privire la faptul că Germania se transformă din nou în "bolnavul" Europei - o poreclă pe care și-a câștigat-o pentru prima dată reunificarea din anii '90.
viewscnt
Afla mai multe despre
germania
pib
economie germana
recesiune