În pofida războiului, Rusia plătește în continuare pentru tranzitul gazelor naturale prin Ucraina

În pofida războiului, Rusia plătește în continuare pentru tranzitul gazelor naturale prin Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mar 2022

La o lună după invazia Ucrainei, Rusia transportă mai multe gaze naturale prin conductele care traversează Ucraina iar Moscova plătește în continuare toate sumele datorate pentru tranzitul gazelor spre Europa, informează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Livrările zilnice de gaze naturale rusești la unele puncte de frontieră au crescut cu peste 50% comparativ cu minimele atinse în luna ianuarie, în condițiile în care tranzitul de gaze prin conductele din Ucraina s-a dublat pe măsură ce companiile energetice s-au grăbit să facă achiziții după invazie. Importurile de la principalul furnizor de gaze al Europei au devenit mai ieftine decât achiziționarea de gaze pe piața spot iar Rusia plătește în continuare în valută pentru tranzitul gazelor prin Ucraina, a declarat Yuriy Vitrenko, directorul general de la NJSC Naftogaz Ukrainy, compania națională de petrol și gaze din Ucraina, scrie Agerpres.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Aceasta creează o situație ciudată pentru decidenții europeni, care au impus mai multe runde de sancțiuni Moscovei, în încercarea de a lipsi Guvernul lui Vladimir Putin de lichiditățile de care are nevoie pentru a finanța invazia. În plus, guvernele europene au promis că își vor reduce dependența de gazul rusesc, prin planuri vizând menținerea în funcțiune, pentru o perioadă mai lungă decât se preconiza anterior, a centralelor nucleare și pe cărbune și majorarea importurilor de gaze lichefiate și gaze naturale din țări precum SUA și Qatar.

Potrivit Bloomberg, în primele 48 de ore de la debutul invaziei, livrările de gaze rusești spre Europa au atins cel mai ridicat nivel de după luna decembrie. Grupul rus Gazprom PJSC susține că livrările au crescut ca urmare a noilor comenzi venite de la clienții europeni, astfel că după două luni de pauză, au fost reluate și livrările printr-o altă mare conductă care trece prin Belarus și Polonia și ajunge în Germania.

Majorarea importurilor din Rusia reflectă lipsa de opțiuni cu care se confruntă clienții europeni în acoperirea cererii pe termen scurt, precizează analiștii de la JPMorgan Chase & Co.

Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România CITEȘTE ȘI Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România

Firma Naftogaz a cerut Europei și aliaților săi să pună într-un cont escrow plățile pentru livrările de energie ale Rusiei, până când Putin își retrage trupele din Ucraina. Asta ar limita și mai mult finanțarea de care dispune Moscova într-un moment în care navele încărcate cu țiței și cereale din Rusia încep să revină pe piață.

Anterior Ucraina a informat că grupul Gazprom plătește anual aproximativ două miliarde de dolari pentru tranzitul gazelor naturale pe teritoriul său.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
gaze
ucraina