Pierderile Gazprom arată dificultatea de a înlocui vânzările de gaze în Europa cu livrările în China

Pierderile Gazprom arată dificultatea de a înlocui vânzările de gaze în Europa cu livrările în China
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mai 2024

Gazprom, cândva cea mai profitabilă companie din Rusia, s-ar putea confrunta cu o lungă perioadă de performanță slabă, deoarece are dificultăți să umple golul lăsat de pierderea vânzărilor de gaze din Europa cu piața sa internă și exporturile în China, transmite Reuters.

Grupul a anunțat recent o pierdere anuală netă de 7 miliarde de dolari, prima din 1999, după o scădere puternică a comerțului cu Europa, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed
ANUNȚ Mercedes renunță la planul de electrificare pentru 2028 CITEȘTE ȘI ANUNȚ Mercedes renunță la planul de electrificare pentru 2028

Necazurile Gazprom reflectă impactul profund pe care sancțiunile europene l-au avut asupra industriei gazelor naturale a Rusiei, precum și limitele parteneriatului în creștere al Moscovei cu China.

Impactul sancțiunilor internaționale asupra exporturilor de petrol a fost mai ușor de absorbit de Moscova, deoarece Rusia a reușit să redirecționeze exporturile de petrol pe mare către alți cumpărători.

Gazprom s-a bazat pe Europa ca cea mai mare piață de vânzare până în 2022, când conflictul Rusiei cu Ucraina a determinat UE să reducă importurile de gaze de la Gazprom.

Rusia a furnizat un total de aproximativ 63,8 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze către Europa pe diferite rute în 2022, potrivit datelor Gazprom și calculelor Reuters.

Volumul a scăzut în continuare, cu 55,6%, până la 28,3 miliarde mc, anul trecut.

Acest lucru este comparat cu un vârf de 200,8 miliarde de metri cubi, pompat de Gazprom în 2018 în UE și în alte țări, cum ar fi Turcia.

Exploziile misterioase de la conductele de gaze subacvatice Nord Stream din Rusia către Germania, din septembrie 2022 au subminat, de asemenea, în mod semnificativ comerțul cu gaze rusești cu Europa.

Rusia s-a îndreptat către China, căutând să-și sporească vânzările de gaze prin conducte la 100 de miliarde de metri cubi pe an până în 2030.

Horse, divizia de motoare a Renault, cu fabrică la Mioveni, a semnat primul contract, chiar dacă nu s-a mai unit cu Geely CITEȘTE ȘI Horse, divizia de motoare a Renault, cu fabrică la Mioveni, a semnat primul contract, chiar dacă nu s-a mai unit cu Geely

Gazprom a început furnizarea de gaze prin conducte către China prin intermediul Power of Siberia la sfârșitul anului 2019. Intenționează să atingă capacitatea anuală de 38 de miliarde de metri cubi a Power of Siberia până la sfârșitul acestui an, în timp ce Moscova și Beijing au convenit, de asemenea, în 2022, cu privire la exporturi de 10 miliarde de metri cubi din insula Sakhalin din Pacific.

Cea mai mare speranță a Rusiei este conducta Power of Siberia 2 prin Mongolia, care este planificată să exporte 50 de miliarde de metri cubi pe an. Dar asta a lovit a întâmpinat niște piedici din cauza lipsei unui acord cu privire la prețuri și alte probleme.

”Deși Gazprom va înregistra niște venituri suplimentare din exporturi, când toate aceste conducte vor fi în funcțiune, nu va putea niciodată să compenseze complet afacerea pe care a pierdut-o în fața Europei”, a spus Kateryna Filippenko, director de cercetare în domeniul gazelor și GNL-ului la Wood Mackenzie.

De asemenea, Rusia nu a reușit până acum să înființeze un centru de comercializare a gazelor naturale în Turcia, idee prezentată pentru prima dată de președintele Vladimir Putin în octombrie 2022. De atunci, nu a fost raportată nicio evoluție semnificativă.

Chiar dacă Gazprom își poate pune în funcțiune conductele către China, veniturile din vânzări vor fi mult mai mici decât cele din Europa.

Potrivit firmei de brokeraj BCS, cu sediul la Moscova, veniturile Gazprom din vânzările de gaze către Europa, în 2015-2019, au fost în medie de 3,3 miliarde de dolari pe lună, datorită livrărilor lunare de 15,5 miliarde de metri cubi.

Ținând cont de un preț de 286,9 dolari la 1.000 de metri cubi, după cum a raportat Ministerul rus al Economiei, și de exporturile de gaze ale Gazprom de 22,7 miliarde de metri cubi anul trecut, valoarea totală a gazelor companiei vândute Chinei ar fi putut ajunge la 6,5 miliarde de dolari pentru tot anul 2023.

Gazprom nu și-a dezvăluit separat veniturile din vânzările către Europa sau China pentru 2023.

Dr. Michal Meidan, șeful Cercetării Energiei Chinei la Institutul Oxford pentru Studii Energetice, a declarat că este puțin probabil ca China să înlocuiască Europa pentru Rusia, ca piață de export de gaze foarte profitabilă.

”China oferă Rusiei o piață de desfacere, dar la prețuri și venituri mult mai mici decât Europa”, a spus ea.

În 2023, gazele rusești au fost vândute Chinei cu 6,6 dolari pe milion de unități termice britanice (mmBtu) și la un preț ușor mai mic în primul trimestru din 2024, la 6,4 dolari/mmBtu.

Acest lucru este comparat cu un preț mediu al gazelor rusești în Europa, de 12,9 USD/mmBtu anul trecut.

Surpriza Ford: EcoSport, care a fost fabricat la Craiova timp de 6 ani, se întoarce în Europa ca noul SUV hibrid. Va fi mai mare și concurent direct cu Dacia Duster 3 CITEȘTE ȘI Surpriza Ford: EcoSport, care a fost fabricat la Craiova timp de 6 ani, se întoarce în Europa ca noul SUV hibrid. Va fi mai mare și concurent direct cu Dacia Duster 3

Potrivit unui document văzut de Reuters luna trecută, Rusia se așteaptă ca prețul gazelor sale pentru China să continue să scadă treptat în următorii patru ani, în timp ce cel mai rău scenariu nu exclude o scădere cu 45%, la 156,7 USD per 1.000 de metri cubi.

Nu a spus ce ar putea duce la scăderea prețurilor, dar Rusia se confruntă cu rivalitatea altor furnizori de gaze prin conducte către China, cum ar fi Turkmenistanul, precum și a gazelor naturale lichefiate transportate pe mare.

Datele financiare ale Gazprom, care includ și unitățile sale de petrol și energie, au arătat că veniturile din afacerea cu gaze naturale s-au redus cu peste jumătate anul trecut, la puțin peste 3.100 miliarde de ruble, în timp ce vânzările de petrol și gaze condensate s-au ridicat la 4.100 miliarde de ruble, în creștere cu 4,3%, conform firmei de brokeraj BCS.

Alexei Belogoriev de la Institutul pentru Energie și Finanțe din Moscova, a declarat că va fi imposibil pentru Gazprom să-și restabilească profitabilitatea bazându-se exclusiv pe afacerea sa cu gaze. El a spus că schimbarea strategică către producția și exportul de amoniac, metanol și alte produse de procesare a gazelor pentru Gazprom este posibilă, dar nu va oferi o rentabilitate rapidă.

”În același timp, perspectivele pentru Power of Siberia 2 rămân vagi: China, cel mai probabil, nu va avea nevoie de atât de multe importuri suplimentare în anii 2030, din cauza încetinirii probabile a creșterii cererii și a ratelor ridicate de producție internă de gaze”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
gaze
china