Lira sterlină a atins cel mai ridicat nivel din ultimele peste 2 luni, dar creștere a fost temperată de afirmațiile privind Brexit ale ministrului de Externe irlandez

Lira sterlină a atins cel mai ridicat nivel din ultimele peste 2 luni, dar creștere a fost temperată de afirmațiile privind Brexit ale ministrului de Externe irlandez
scris 20 sep 2019

Lira strelină a coborât vineri de la cel mai înalt nivel al ultimelor peste două luni în raport cu dolarul, în contextul în care Irlanda a atenționat că un acord între Marea Britanie și UE mai are de așteptat, avertismentul temperând raliul generat de optimismul președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit Bloomberg.

Lira se îndreaptă totuși spre cel mai lung șir de aprecieri săptămânale din ianuarie încoace și spre un salt lunar de peste 3%. Joi, Sky News l-a citat pe președintele CE afirmând că un acord privind Brexit poate fi încheiat până pe 31 octombrie.

Societe Generale își va restructura operațiunile de retail banking din Franța CITEȘTE ȘI Societe Generale își va restructura operațiunile de retail banking din Franța

Saltul a fost temperat de afirmațiile ministrului irlandez de Externe, Simon Coveney, care a declarat că, deși atmosfera dintre cele două părți s-a îmbunătățit, extistă în continuare neînțelegeri majore între UE și Marea Britanie.

Traderii se agață de fiecare cuvânt venit din oricare dintre părți, încercând să stabilească dacă un scenariu negativ poate fi evitat.

După un salt la maximul ultimelor peste 2 luni, moneda britanică se tranzacționează la 1,2504 dolari, cu 0,15% în scădere față de joi.

Lira a atins, în prima parte a ședinței de astăzi, cel mai ridicat nivel din 15 iulie, de 1,2582 dolari. Pe parcursul lunii, lira este în topul evoluțiilor monedelor majore, cu un avans de 3,2% față de dolar.

"Creșterea lirei este sustenabilă dacă un Brexit fără acord este evitat. Dar dacă negocierile eșuează, vom asista probabil la vânzări masive", spune Brendan McKenna, responsabil de strategie valutară la Wells Fargo Securities.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
brexit
jean-claude juncker
acord brexit