LISTA Societe Generale, proprietarul BRD, poate vinde unele divizii

LISTA Societe Generale, proprietarul BRD, poate vinde unele divizii
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 oct 2023

Când noul director general al Societe Generale, Slawomir Krupa, a prezentat noul plan strategic, el a refuzat să furnizeze detalii referitoare la ce părți din cel de-al treilea mare grup bancar din Franța ar vrea să vândă, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Slawomir Krupa, care fost numit în postul de CEO în luna mai, declara și în 18 septembrie că ambiția sa este de a face din SocGen o "bancă solidă", după mai mulți ani de performanțe modeste, prin stabilirea unor obiective care pot fi atinse într-un context dificil, caracterizat de încetinirea creșterii economice, scrie Agerpres.

Bulgaria a pus o taxă pe gazele rusești care trec pe teritoriul său. Gazprom tace, Ungaria acuză decizia ca fiind „inacceptabilă” CITEȘTE ȘI Bulgaria a pus o taxă pe gazele rusești care trec pe teritoriul său. Gazprom tace, Ungaria acuză decizia ca fiind „inacceptabilă”

Deși a recunoscut că lipsa clarității este "un element de frustrare" pentru investitori, el a spus că informația este "extrem de sensibilă". Argumentul său a fost că atunci când banca, în trecut, a făcut astfel de anunțuri a făcut o afacere proastă, deoarece cumpărătorii au revândut apoi activele la prețuri care uneori au fost de patru ori mai ridicate.

Totuși, Krupa a oferit câteva indicii privind condițiile care trebuie îndeplinite pentru păstrarea diviziilor. Acestea trebuie să aibă un profil de risc adecvat, să ofere posibilitatea unor sinergii și să realizeze "un nivel de profitabilitate adecvat". Ținând cont de aceste date și de informațiile avute la dispoziție, Bloomberg a dat publicității o listă de afaceri care ar putea fi vândute.

Prima ar fi Equipment Finance. SocGen a angajat firma Lazard pentru consiliere în privința posibilei vânzări a aceste diviziei de finanțare a echipamentelor, cunoscută sub numele SGEF. Decizia ar veni după decizia băncii franceze de a vinde afacerile din regiunea scandinavă către Nordea Bank Abp, în urmă cu aproape patru ani. Restul operațiunilor Equipment Finance au atras interesul unor potențiali pretendenți, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Un purtător de cuvânt al SocGen nu a dorit să comenteze informația.

SGEF furnizează firmelor leasing și alte soluții de finanțare pentru utilaje mari și vehicule și are aproximativ 1.400 de angajați.

De asemenea, Krupa analizează vânzarea diviziei Securities Services (SGSS), evaluată la peste un miliard de euro, anunțase anterior Bloomberg. Cu active în custodie de 4.700 miliarde de euro la 30 iunie, conducerea SocGen consideră că afacerea este prea mică. În comparație, BNP Paribas Securities Services are active în custodie de 12.000 miliarde de euro.

Deși SGSS beneficiază de pe urma majorării dobânzilor, integrarea sa profundă cu restul băncii ar putea face dificilă scindarea. Încercările precedente de vânzare au eșuat, din cauza costurilor ridicate de separare, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Wilo își crește profitul în România CITEȘTE ȘI Wilo își crește profitul în România

În plus, SocGen analizează opțiunile privind participația sa de 52% în Union Internationale de Banques din Tunisia (UIB), în cadrul procesului de reducere a prezenței sale în Africa. UIB avea la 31 decembrie 2022 active totale de 7,2 miliarde dinari (2,3 miliarde de dolari), iar capitalizarea sa bursieră se ridică la aproximativ 730 milioane de dinari.

Deja banca franceză și-a vândut subsidiarele din Congo, Guineea Ecuatorială, Mauritania și Ciad.

Profitabilitatea în Africa "nu este un obiectiv", a declarat recent Krupa.

De asemenea, Krupa a indicat că analizează situația din fiecare țară în care operează SocGen pentru a decide dacă prezența băncii pe segmentul retail & commercial banking mai are sens.

Subsidiarele locale trebuie să genereze un nivel de profitabilitate care să fie permanent peste costul capitalului propriu. Acest cost variază între țări, parțial deoarece se ține cont și de factorii geopolitici, a explicat șeful SocGen.

Dacă profitabilitatea nu este la acest plafon, banca va face ceea ce este necesar pentru îmbunătățirea performanței, inclusiv vânzări de active "dacă se ajunge la concluzia că nu suntem proprietarul adecvat pe termen lung al acelei afaceri", susține Krupa.

Acesta a spus destul de clar că este puțin probabil să fie vândută divizia bancară online Boursorama sau divizia de leasing auto ALD, care luni a fost redenumită Ayvens. Aceste două divizii sunt singurele care vor beneficia de capital suplimentar. Ambele "au perspective promițătoare în privința profitabilității pe termen lung", declara Krupa.

Conform noului plan strategic, Societe Generale va ținti o rentabilitate a capitalului propriu (ROTE) cuprinsă între 9 și 10% în 2026, în creștere față de un ROTE de 5,6% la finele lunii iunie. De asemenea, banca franceză intenționează să își reducă raportul costuri/venituri, un indicator al eficienței unei bănci, până la mai puțin de 60% în 2026, de la 75% în trimestrul al doilea.

Noile obiective ale Societe Generale sunt bazate pe estimarea că veniturile vor înregistra o creștere anuală cuprinsă între 0 și 2%, până în 2026.

Dacă la începutul anilor 2000 concura de la egal la egal cu BNP Paribas, Societe Generale a trecut printr-o perioadă tumultoasă în ultimii 15 ani, marcată de pierderile puternice rezultate de pe urma tranzacțiilor dezastruoase făcute de un trader înainte de criza financiară din 2008 și de ieșirea costisitoare din Rusia ca urmare a invadării Ucrainei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
societe generale
slawomir krupa