UPDATE Proprietarul BRD scade puternic pe bursă, după ce noua strategie a dezamăgit investitorii

UPDATE Proprietarul BRD scade puternic pe bursă, după ce noua strategie a dezamăgit investitorii
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 18 sep 2023

Acțiunile băncii franceze Societe Generale, proprietarul BRD, s-au prăbușit cu peste 11% în tranzacțiile de luni, în contextul în care prima actualizare a obiectivelor grupului sub conducerea noului director general, Slawomir Krupa, a surprins negativ investitorii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

UPDATE ora 18:40 Acțiunile Societe Generale au închis tranzacțiile cu un declin de 12,4%, la 23,29 euro, după  ce anterior au coborât sub pragul de 23 euro, până la un minim intraday de 22,93 euro.

UPDATE ora 17:00 Scăderile pe bursa de la Paris au accelerat în a doua parte a zilei. În jurul orei 17:00, acțiunile Societe Generale se corectau cu 11,9%, până la prețul de 23,28 euro, atingând un nou minim-intray.

Șeful băncii franceze a ignorat reacția negativă a pieței, apărându-și alegerea de a stabili obiective conservatoare în cadrul strategiei de afaceri.

"Este planul corect pentru bancă pentru următoarele decenii", a declarat Krupa reporterilor, subliniind că îndeplinirea obiectivelor "este esențială" pentru el, după ce banca a eșuat de multe ori să convingă piețele în această privință.

"Aceasta este cea mai bună, cea mai onestă ipoteză despre ceea ce credem că vom livra", a declarat Krupa, citat de Reuters.

Știrea inițială:

Banca franceză a stabilit, luni, un obiectiv de creștere anuală a veniturilor între 0 și 2% pentru următorii trei ani, în scădere de la o țintă anterioară de cel puțin 3%, și a redus ușor ținta de rentabilitate a capitalului tangibil, pe care unii analiști se așteptau să o ridice. Krupa a prezentat, de asemenea, planuri privind reduceri de costuri și a declarat că intenționează să consolideze rezervele de capital ale băncii.

"SocGen a prezentat o actualizare sub așteptări", au scris într-o notă analiștii Thomas Hallett și Andrew Stimpson de la Keefe Bruyette & Woods, citați de Bloomberg. "Problemele structurale pe termen mai lung rămân".

Șeful Societe Generale, proprietarul BRD, semnalează că ar putea restrânge unele activități în cadrul restructurării. În ultimele luni, grupul francez a semnat acorduri de vânzare pentru mai multe unități CITEȘTE ȘI Șeful Societe Generale, proprietarul BRD, semnalează că ar putea restrânge unele activități în cadrul restructurării. În ultimele luni, grupul francez a semnat acorduri de vânzare pentru mai multe unități

Acțiunile Societe Generale s-a prăbușit cu peste 11% în tranzacțiile de la Paris, cel mai mult din martie, ștergând tot câștigul acumulat de când Krupa a preluat funcția. Analiștii s-au declarat dezamăgiți de perspectivele de venituri, de obiectivul de profitabilitate și de lipsa de detalii privind cesionarea activelor.

În jurul orei 14:05 (ora României), titlurile băncii consemnau un declin de 9,8% față de referința de vineri, la 23,88 euro.

Krupa, în vârstă de 49 de ani, fost director general adjunct la Societe Generale, responsabil cu activitățile de finanțare și investiții, a preluat conducerea băncii în urmă cu patru luni, cu un mandat din partea președintelui Lorenzo Bini Smaghi de a crește eficiența și de a spori evaluarea grupului.

Krupa a coborât ținta pentru rentabilitatea capitalului tangibil al SocGen la o valoare cuprinsă între 9% și 10%. Aceasta se compară cu o țintă de peste 10% la Deutsche Bank și de 12% la BNP Paribas. Ambii rivali au anunțat că vor să atingă aceste valori cu un an mai devreme decât SocGen.

Creditorul francez va limita creșterea organică a activelor ponderate în funcție de risc la mai puțin de 1% pe an, un pilon-cheie al planului noului director general de a îmbunătăți alocarea capitalului. Krupa intenționează, de asemenea, să reducă costurile cu aproximativ 1,7 miliarde de euro, în parte prin îmbunătățirea sistemelor IT. Acest lucru va duce la cheltuieli cu transformarea de aproximativ 1 miliard de euro în următorii trei ani.

Noul director general a redus perspectivele de creștere a veniturilor, întrucât încearcă să reducă sau să renunțe la unele activități.

În ultimele luni, Societe General a semnat acorduri de vânzare pentru patru dintre unitățile sale din Africa, o a cincea unitate fiind în prezent evaluată în vederea unei potențiale vânzări.

În plus, grupul analizează o evenuală vânzare a unității sale de servicii de custodie, Societe Generale Securities Services, care  ar putea obține o evaluare de peste un miliard de euro, a relatat anterior Bloomberg.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
societe generale
slawomir krupa
reorganizare societe generale
restructurare
vanzari active socgen
brd