Lufthansa vrea să achiziționeze operatorul aerian italian ITA Airways

Lufthansa vrea să achiziționeze operatorul aerian italian ITA Airways
scris 24 nov 2022

Compania germană Lufthansa ia în considerare depunerea pe cont propriu a unei oferte pentru preluarea operatorului aerian italian ITA Airways (fosta Alitalia), după ce discuțiile dintre autoritățile de la Roma și alți potențiali ofertanți au eșuat, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Compania aeriană italiană este controlată de stat în proporție de 100%, după mai mulți ani de tentative fără succes de găsire a unui cumpărător. Potrivit unor surse financiare, valoarea companiei ITA Airways este cuprinsă între 1,2 și 1,4 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Guvernul pregătește apariția Carpatica Feroviar, pe fondul problemelor pe care le are CFR Marfă CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește apariția Carpatica Feroviar, pe fondul problemelor pe care le are CFR Marfă

Lufthansa analizează baza de date a ITA și ar putea face o ofertă pe cont propriu pentru achiziționarea operatorului aerian italian, susțin sursele.

Conducerea Lufthansa ia în calcul o gamă largă de opțiuni, inclusiv să devină partener minoritar sau să renunțe la tranzacție. Discuțiile rămân în stadiu preliminar și nu a fost decisă încă direcția finală a negocierilor, adaugă sursele.

Lufthansa a fost forțată să-și evalueze următoarele decizii după ce partenerul și principalul licitator - MSC Mediterranean Shipping Company SA - a anunțat în 21 noiembrie că abandonează procesul, o lovitură pentru eforturile Italiei de a vinde ITA după anii de pierderi masive înregistrate de compania aeriană și de predecesoarea sa.

De câțiva ani se discută preluarea principalului operator aerian italian de către Lufthansa. O astfel de tranzacție ar preveni ca o firmă rivală să-și stabilească un hub transatlantic important la Milano, ceea ce ar putea amenința zborurile pe distanțe lungi profitabile ale Lufthansa din Munchen.

Dar depunerea unei oferte pe cont propriu se poate confrunta cu dificultăți. Piața aviației din Italia este mult mai competitivă decât cea din Germania, operatorii aerieni low-cost, inclusiv Ryanair, reușind să-și majoreze cota de piață și pun presiune asupra prețurilor biletelor.

În acest context, ar putea apărea probleme pentru Lufthansa, care trebuie să-și majoreze profitabilitatea pentru a-și achita datoriile făcute în perioada pandemiei.

Ministrul italian de Finanțe, Giancarlo Giorgetti, susține că Lufthansa "încă este interesată", iar baza de date a ITA rămâne deschisă.

Reprezentanții Lufthansa nu au dorit să comenteze. 

viewscnt
Afla mai multe despre
lufthansa
ita airways