Marile bănci străine văd cursul peste 5 lei/euro în a doua jumătate a acestui an. Leul, susținut de investițiile străinilor în titluri de stat românești

Marile bănci străine văd cursul peste 5 lei/euro în a doua jumătate a acestui an. Leul, susținut de investițiile străinilor în titluri de stat românești

Foto Robert Kneschke | Dreamstime.com

Marius Oncu
Marius Oncu
scris 30 mai 2023

Cursul euro-leu va rămâne, probabil, sub pragul de 5 lei în următoarele luni, însă riscurile pentru depășirea acestui nivel psihologic se amplifică în a doua jumătate a anului, relevă estimările marilor grupuri financiare, analizate de Profit.ro. Pe final de an, cei mai mulți dintre analiștii consultați de Bloomberg anticipează un curs de 5 lei sau chiar mai ridicat. În timp ce presiunile pentru deprecierea leului sunt determinate de factori economici, Banca Națională a României (BNR) are un rol foarte important în ce privește evoluția cursului, în special prin limitarea volatilității.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Euro a atins recent un nou maxim record, de 4,9783 lei/euro pe 19 mai, în contextul unui trend de depreciere a monedelor din regiune. Ulterior, leul a recuperat parțial, iar cursul a ajuns în ultimele zile sub 4,96 lei/euro. Luni, BNR a anunțat un curs de referință de 4,9580 lei pentru un euro, de la un curs de 4,9575 lei înregistrat vineri.

Leul are o traiectorie mult mai puțin volatilă față de alte monede din regiune, ca urmare a intervențiilor BNR.

EXCLUSIV Avrig Business Center a fost scos la vânzare de proprietarii israelieni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Avrig Business Center a fost scos la vânzare de proprietarii israelieni

"Intrările investitorilor străini pe titluri de stat au asigurat o cerere solidă pentru leu anul acesta. BNR și-a semnalat dezaprobarea față de poziția leului și a lăsat lichiditatea în piață pentru a descuraja operațiunile carry trade (operațiuni valutare vizând diferențe de dobândă, n.r.) și chiar a cumpărat euro pentru a stopa aprecierea leului. Ne așteptăm la o creștere a cursului până la un maxim de 5,05 lei/euro până la finalul anului", spune economistul șef al BCR (parte a grupului Erste), Ciprian Dascălu.

Presiunea pentru deprecierea leului este exercitată în special de deficitele gemene, deficitul comercial (diferența dintre importuri și exporturi) și deficitul bugetar, în timp ce interesul investitorilor străini (cu fonduri în euro) pentru plasamente în titluri de stat românești (în lei) asigură un suport de moment monedei naționale.

EXCLUSIV Simigeria Matei angajează din Nepal. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Simigeria Matei angajează din Nepal. "Sunt foarte disciplinați și mulțumiți. Nu fumează, nu consumă alcool, ba au început să vorbească și română."

Ministerul Finanțelor s-a împrumutat bine de pe piața internă în acest an, cu sume peste program și la dobânzi în scădere, ca urmare a plasamentelor din afara României.

Un exemplu de licitație la care se observă prezența unor investitoti instituționali mari din afara țării este și cea de pe 25 mai. Finanțele aveau planificat în prospect să vândă titluri de stat de 300 milioane lei cu scadență peste circa 15 ani, însă pe o cerere de 5,4 miliarde de lei, au vândut titluri de 3,8 miliarde de lei.

Estimări analiști consultați de Bloomberg

Grup
financiar
Data T2
2023
T3
2023
T4
2023
Erste Group mai 4,99 5,02 5,05
Cinkciarz.pl mai 5 5,02 5,04
Ebury mai 4,95 4,95 5
Landesbank
Baden-Wuerttemberg
mai 5,02 5,07 5,15
X-Trade Brokers
Dom Maklerski
mai 4,93 4,98 4,99
ING aprilie 4,94 5,07 5,08
Ipopema
Securities
aprilie 4,94 4,95 4,96
MitsubishiUFJ
Financial Group
aprilie 4,96 4,98 5
Barclays martie     5,05
BNP Paribas martie 4,9 4,9 4,9
JP Morgan Chase martie 4,95 5 5,1

Sursă date: Bloomberg, Erste
(XTB este o firmă de brokeraj, Cinkciarz.pl o firmă de servicii financiare, iar Ebury un furnizor de servicii financiare specializat în plăți transfrontaliere și instrumente de administrare a riscului valutar)

viewscnt
Afla mai multe despre
leu
euro
curs
bloomberg
banci