Miliardarii ruși au pierdut 39 de miliarde de dolari într-o singură zi după atacarea Ucrainei

Miliardarii ruși au pierdut 39 de miliarde de dolari într-o singură zi după atacarea Ucrainei
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 feb 2022

În mai puțin de 24 de ore după decizia lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina, cei mai bogați oameni din Rusia au pierdut 39 de miliarde de dolari, mai mult decât cele 32 de miliarde de dolari pe care le-au pierdut de la începutul anului și până miercuri, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pagubele provocate de atacarea Ucrainei se resimt asupra tuturor activelor. Indicele principal al bursei rusești MOEX s-a prăbușit cu 33%, a cincea cea mai gravă cădere din istoria bursei locale, fiind pentru prima dată după "Lunea Neagră" din 1987, când un declin de o asemenea magnitudine a afectat o piață cu o valoare de peste 50 de miliarde de dolari, scrie Agerpres.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Potrivit surselor citate de Bloomberg, gigantul elvețian UBS Group AG, care administrează averile a jumătate din miliardarii lumi, a decis să execute opțiuni de tip "margin calls" pentru unii din clienții săi care folosesc obligațiuni rusești drept garanții, după ce a redus la zero valoarea unor obligațiuni rusești.

O serie de miliardari ruși, inclusiv Gennady Timchenko, sunt deja vizați o serie de sancțiuni impuse de statele occidentale pentru că sunt apropiați ai lui Vladimir Putin și există solicitări pentru extinderea listei persoanelor vizate.

Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație

"Sunt foarte mulți oameni din SUA și Europa care vor să îi sancționeze direct pe miliardarii ruși. Nu cred că există vreo veste bună în sancțiunile pentru ei", susține Chris Miller, profesor la Universitatea Tufts.

Președintele Lukoil, Vagit Alekperov, a suferit cel mai grav declin al averii sale. Într-o singură zi averea sa a scăzut cu aproape o treime, sau cu 6,2 miliarde dolari, până la 13 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Acțiunile Lukoil s-au prăbușit cu aproape 33% în cursul zilei de joi.

Președintele producătorului de oțel Severstal, Alexey Mordashov, a pierdut și el 4,2 miliarde de dolari în cursul zilei de joi, astfel că averea sa este în prezent de 23 de miliarde de dolari, iar Vladimir Potanin, președintele Norilsk Nickel și cel mai bogat om din Rusia a pierdut trei miliarde de dolari.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

În total, Vagit Alekperov și Gennady Timchenko au pierdut fiecare aproximativ 10 miliarde de dolari în acest an, sau peste 40% din averea lor. Cei doi au suferit cele mai mari scăderi procentuale ale averilor din rândul miliardarilor ruși urmăriți de Bloomberg Billionaires Index. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
miliardari
dolari