Nissan vrea să se extindă în Marea Britanie, în timp ce continuă negocierile cu Renault

Nissan vrea să se extindă în Marea Britanie, în timp ce continuă negocierile cu Renault
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 mai 2023

Producătorul auto nipon Nissan Motor Co este în discuții cu Guvernul britanic privind majorarea investițiilor la fabrica sa din Sunderland, una dintre puținele vești bune pentru industria auto a țării, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Uzina "are mult potențial", a afirmat miercuri directorul general Makoto Uchida la o reuniune dedicată sectorului auto, scrie Agerpres.

Proprietarul Pepco vinde Mattress Firm, cel mai mare retailer de saltele din SUA CITEȘTE ȘI Proprietarul Pepco vinde Mattress Firm, cel mai mare retailer de saltele din SUA

Sunderland, cea mai mare fabrică auto din Marea Britanie, produce modelele Nissan Qashqai și crossover-ul Juke, și este o unitate cheie pentru Nissan, fiind "într-o poziție bună în viitor".

Marea Britanie are dificultăți cu atragerea investițiilor în sectorul auto, după Brexit, iar Nissan rămâne o rază de lumină, după ce s-a angajat în 2021 să investească un miliard de lire sterline pentru a crea un hub britanic pentru vehiculele electrice (EV).

De asemenea, Nissan merge mai departe cu planurile de a dezvolta baterii cu stare solidă, care ar urma să fie folosite din 2028.

Separat, Uchida a abordat problema finalizării acordului cu partenerul Renault SA pentru reechilibrarea alianței lor de două decenii, precum și decizia de a investi în divizia care va regrupa operațiunile Renault din domeniul vehiculelor electrice, Ampere. Inițial, acordul trebuia încheiat în primul trimestru din 2023.

Comenzile industriale din Germania s-au prăbușit, amplificând teama de recesiune CITEȘTE ȘI Comenzile industriale din Germania s-au prăbușit, amplificând teama de recesiune

Partenerii încă îmbunătățesc detaliile finale ale acordului, a explicat Uchida. Acesta a adăugat: "Trebuie să ne asigurăm că toate detaliile sunt solide. Ca să fiu sincer, nu a fost ușor în trecut și nu va fi ușor în viitor", ținând cont de provocările de pe diverse piețe.

"Discuții intense" au loc în privința planului Nissan de a investi într-o participație de 15% în Ampere, a declarat șeful Nissan. Renault vrea să listeze spre finalul anului Ampere.

În februarie, Renault și Nissan au convenit o restructurare profundă a alianței lor, înființată în 1999, care le va pune pe picior de egalitate, iar producătorul auto nipon va investi în noua divizie de vehicule electrice a grupului francez. Conform acordului, Renault își reduce participația la Nissan la 15%, de la aproximativ 43%, transferându-și participația rămasă, de 28%, într-un trust francez, a informat Renault. Apoi Renault va transmite instrucțiuni mandatarului să vândă acele acțiuni, evaluate la aproximativ 4,1 miliarde de dolari, în condiții rezonabile din punct de vedere comercial pentru grupul francez, în cadrul unui proces coordonat și ordonat, a precizat Renault.

Dezechilibrele i-au supărat de mult timp pe directorii Nissan, care s-au plâns că Renault nu plătește o parte echitabilă din costurile pentru inovare și dezvoltare.

Anul acesta, acțiunile Nissan au crescut cu 17%, fiind în grafic, cel puțin până acum, pentru a înregistra prima creștere anuală din ultimii opt ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
marea britanie