Nvidia crește puternic după estimări privind venituri record, alimentând un raliu pentru companiile din AI

Nvidia crește puternic după estimări privind venituri record, alimentând un raliu pentru companiile din AI
scris 25 mai 2023

Previziunile Nvidia privind creșterea veniturilor la o valoare record în trimestrul al doilea i-au surprins chiar și pe cei mai optimiști analiști de pe Wall Street, propulsând producătorul de cipuri în pragul unei capitalizări de piață de 1.000 de miliarde de dolari și declanșând un salt global pe acțiunile legate de inteligența artificială.

Acțiunile Nvidia au urcat cu peste 29% în prima parte a tranzacțiilor joi, atingând un maxim istoric intraday, după ce a estimat venituri de aproximativ 11 miliarde de dolari pentru trimestrul fiscal ce se va încheia în iulie, cu o treime mai mare comparativ cu recordul înregistrat de companie într-un singur trimestru.

Analiștii preconizau venituri de circa 7,2 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

UE a înghețat active ale băncii centrale rusești de peste 200 miliarde euro de la începutul războiului CITEȘTE ȘI UE a înghețat active ale băncii centrale rusești de peste 200 miliarde euro de la începutul războiului

"Ce putem spune în afară de «wow»", a comentat  CJ Muse, analist la Evercore ISI. "Motoarele evidente aici sunt calculul accelerat și inteligența artificială generativă, dar amploarea bătăii, pe fondul constrângerilor de aprovizionare, este pur și simplu uimitoare", a adăugat acesta.

O companie despre care se spune că "a bătut” sau “a învins” piața anunță venituri ce depășesc consensul în rândul analiștilor.

În jurul orei 20:00 (ora României), acțiunile Nvidia se apreciau cu 27%, la 387,84 dolari. La acest preț, capitalizarea companiei se ridică la aproape 958 miliarde de dolari.

Principalii indici bursieri de la New York consemnau evoluții mixte: -0,5% pentru Dow Jones, +0,6% pentru S&P 500 și +1,6% pentru Nasdaq Composite.

Nvidia este aproape să devină primul producător de semiconductori cu o valoare de piață de 1 trilion de dolari și a șaptea companie americană care ar reuși această performanță.

Apple și Microsoft au în prezent o capitalizare de peste 2 trilioane de dolari fiecare, urmate de Alphabet și Amazon (peste 1 trilion fiecare). Meta Platforms, compania-mamă a Facebook și Tesla sunt singurele companii americane care au mai atins o capitalizare de 1 trilion de dolari până acum.

Noile prognoze anunțate de Nvidia au fost atât de puternice, încât analistul Joseph Moore de la Morgan Stanley a declarat că cifrele se potrivesc cu ceea ce aveau în minte pentru 2025. "Avansul transformator al cheltuielilor cu inteligența artificială dă roade mult mai devreme decât era așteptat", a scris Moore într-o notă.

Previziunile optimiste ale conducerii Nvidia au alimentat un raliu în sectorul cipurilor și al companiilor axate pe inteligența articială.

În SUA, acțiunile unor companii precum Alphabet, Microsoft și AMD înregistrau câștiguri între 2% și 11%. Producătorul european de semiconductori ASML Holding a avansat cu 5%, în timp ce acțiunile companiei franceze Soitec s-au apreciat cu 7,7%.

În total, companiile din industria semiconductorilor au adăugat 215 miliarde de dolari la capitalizarea comună, pe o piață altfel preocupată de negocierile politice legate de limita de îndatorare a SUA și de încetinirea economiei chineze.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
nvidia
actiuni nvidia
capitalizare record
venituri record nvidia
cipuri inteligenta artificiala
semiconductori