Piața mondială de smartphone-uri continuă să scadă din cauza problemelor economice

Piața mondială de smartphone-uri continuă să scadă din cauza problemelor economice
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 oct 2022

Piața mondială de smartphone-uri a înregistrat, în perioada iulie-septembrie, cel mai slab trimestru al treilea de după 2014, în condițiile în care problemele economice i-au făcut pe consumatori să amâne cheltuieile pentru produse precum echipamentele electronice personale, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit firmei de cercetare de piață Canalys, livrările globale de smartphone-uri s-au redus cu 9% în perioada iulie-septembrie, continuând o tendință de scădere care s-a manifestat pe tot parcursul anului 2022. Analiștii de la Canalys adaugă că este posibil ca această tendință de scădere să continue pentru încă nouă luni, scrie Agerpres.

EXCLUSIV Marii retaileri anunță noi scumpiri la raft, de 10-15%, dacă prețurile la energie rămân la nivelurile de acum CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Marii retaileri anunță noi scumpiri la raft, de 10-15%, dacă prețurile la energie rămân la nivelurile de acum

Majorarea dobânzilor și creșterea prețurilor la energie au afectat apetitul consumatorilor în acest an, iar încetinirea economiei chineze și carantinele introduse în contextul Covid-19 au jucat un rol crucial în diminuare vânzărilor de smartphone-uri. Producătorii chinezi precum Xiaomi Corp., Vivo și Oppo au înregistrat scăderi de două cifre ale vânzărilor în acest an, și doar vânzările de telefoane iPhone au rezistat.

Grupul sud-coreean Samsung Electronics Co., care nu are o prezență semnificativă în China, și-a păstrat poziția de lider mondial pe piața de smartphone-uri, cu o cotă de 22%, grație reducerilor de prețuri și promoțiilor importante. Numărul doi mondial, Apple, al cărui model iPhone 14 a fost lansat în luna septembrie, a reușit să își majoreze cota de piață până la 18%, în timp ce producătorii chinezi Oppo și Vivo au pierdut teren pe piața mondială comparativ cu trimestrul al treilea al anului trecut.

"Pe măsură ce ne apropiem de sezonul sărbătorilor de sfârșit de an, consumatorii care au amânat achizițiile vor aștepta reduceri semnificative de prețuri precum și promoții la pachet. Comparativ cu perioada puternică înregistrată la finele anului trecut, ne așteptăm la vânzări mai mici în acest an", a spus analistul Canalys, Sanyam Chaurasia.

Chiar dacă Apple a fost principalul producător de smartphone-uri care și-a majorat cota de piață în trimestrul al treilea, grupul american a decis să renunțe la planurile anterioare vizând majorarea producției de telefoane din seria iPhone 14, a dezvăluit Bloomberg News. 

viewscnt
Afla mai multe despre
smartphone
canalys