Polonia și Slovacia cer o nouă prelungire a embargoului privind cerealele din Ucraina

Polonia și Slovacia cer o nouă prelungire a embargoului privind cerealele din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iul 2023

Polonia și Slovacia și-au justificat intenția de a prelungi embargoul privind importurile de cereale din Ucraina până la finele acestui an, respingând îngrijorările că decizia Rusiei de a pune punct unui acord internațional privind coridorul din Marea Neagră ar putea perturba aprovizionarea cu alimente, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cele două țări vecine cu Ucraina, împreună cu Bulgaria, România și Ucraina, aplică în prezent restricții cu privire la achiziționarea de cereale din Ucraina până la mijlocul lunii septembrie, după ce afluxul de cereale ucrainene ieftine a declanșat proteste în rândul fermierilor din cele cinci țări. Acordul convenit de Uniunea Europeană permite în continuare tranzitul cerealelor din Ucraina spre alte țări, scrie Agerpres.

CONFIRMARE Sacha Dragic, fondatorul Superbet, intră pe piața de capital CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Sacha Dragic, fondatorul Superbet, intră pe piața de capital

"Nu văd niciun argument convingător pentru ca actualul embargou să expire la mijlocul lunii septembrie. Eu sper că embargoul nu se va termina, că vom putea să obținem prelungirea sa în interiorul coaliției noastre de cinci state membre UE", a declarat marți ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, într-un interviu pentru un post de radio.

Comisia Europeană a semnalat anterior că va reduce și elimina treptat restricțiile "excepționale și temporare" care afectează statele membre din Europa de Est. De asemenea, după ce luni Rusia a pus punct unui acord internațional privind coridorul din Marea Neagră, Bruxelles-ul a anunțat că nu va "precupeți niciun efort" pentru a susține o livrare stabilă a produselor agricole din Ucraina spre piețele mondiale via așa-numitele coridoare de solidaritate.

Oficiali din cele cinci state membre din Europa de Est urmează să se reunească miercuri la Varșovia pentru a "pregăti o declarație către Comisia Europeană, pentru ca aceasta să ia în considerare situația noastră particulară" și să prelungească embargoul precum și să îl extindă și la alte produse, a declarat la rândul său ministrul Agriculturii din Slovacia, Jozef Bires, la o conferință de presă organizată luni. Potrivit acestuia, este clar că impactul pe partea de prețuri, de pe urma unor intrări suplimentare, afectează o gamă largă de produse alimentare, precum căpșunele și zmeura în Polonia.

Cu toate acestea, cel mai probabil Comisia Europeană nu va fi în favoarea prelungirii embargoului, a estimat oficialul slovac. "Susținem Ucraina în toate felurile, dar cu condiția ca importurile de alimente să nu perturbe piața internă. Suntem în plină campanie de recoltare și unele din depozitele noastre sunt pline din cauza importurilor anterioare de cereale", a spus Jozef Bires.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
ucraina