Valoarea companiilor poloneze de utilități a explodat după ce statul s-a oferit să le preia termocentralele pe cărbune

Valoarea companiilor poloneze de utilități a explodat după ce statul s-a oferit să le preia termocentralele pe cărbune
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iul 2023

Cotația acțiunilor firmelor de utilități controlate de statul polonez a înregistrat luni un salt semnificativ, după ce Guvernul de la Varșovia s-a oferit să le preia termocentralele pe cărbune, în cadrul unei tranzacții evaluată la 18 miliarde de zloți (4,6 miliarde de dolari) care va accelera tranziția Poloniei la energia verde, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Acțiunile celui mai mare producător de electricitate din Polonia, PGE SA, au înregistrat o creștere de până la 16,7%, cel mai mare salt din ultimele 12 luni, în timp ce titlurile Tauron Polska Energia SA au înregistrat un salt de 28%, până la cel mai ridicat nivel din ultimul an. Cotația acțiunilor Enea, a treia mare companie de utilități din Polonia, a sărit cu până la 32%, cea mai mare creștere înregistrată vreodată, în timp ce acțiunile Energa s-au apreciat cu 4,6%, scrie Agerpres.

Tranzacție: Carrefour va cumpăra de la Louis Delhaize activele Cora și Match din Franța. În România, Carrefour a anunțat în primăvară achiziția magazinelor Cora CITEȘTE ȘI Tranzacție: Carrefour va cumpăra de la Louis Delhaize activele Cora și Match din Franța. În România, Carrefour a anunțat în primăvară achiziția magazinelor Cora

Ofertele mult așteptate de preluare a termocentralelor pe cărbune, dezvăluite sâmbătă de firmele de utilități, fac parte dintr-un plan mai amplu destinat transferării activelor lor care emit CO2 către o agenție de stat. Prin separarea de activele lor din domeniul cărbunelui, companiile de utilități vor fi mai atractive pentru investitori atunci când vor încerca să obțină finanțare și să construiască mai multe capacități regenerabile.

"Pentru firmele poloneze de utilități aceste tranzacții vor fi un nou început. Investitorii străini au evitat până acum aceste companii din cauza amprentei lor de carbon. Acum a venit timpul să ne reevaluăm poziția și să adoptăm un punct de vedere mai pozitiv față de acest sector iar pentru investitori să se întoarcă", spune Andrzej Lis, manager la fondul Rockbridge TFI SA care gestionează active în valoare de 3,2 miliarde de zloți.

În condițiile în care peste 70% din energia sa electrică este generată pe bază de cărbune, Polonia este țară codașă în procesul de tranziție energetică și în prezent este presată să se înscrie în strategia UE de a ajunge la neutralitate climatică până în 2050.

Analiștii subliniază însă că, și după creșterile de luni, valoarea companiilor poloneze de utilități a scăzut cu aproape 40% de la venirea la putere a Partidului Lege și Justiție, în 2015. Inițial, Guvernul de la Varșovia a spus că vrea să mizeze în continuare pe cărbune și a descurajat investițiile în regenerabile, iar companiile de utilități au redus dividendele.

În plus, preluarea termocentralelor pe cărbune nu este o certitudine pentru că procesul are nevoie ca Parlamentul de la Varșovia să adopte o nouă lege și de asemenea va fi nevoie de aprobarea Comisiei Europene, precizează analistul mBank SA, Kamil Kliszcz. În plus, la toamnă vor avea loc alegeri parlamentare în Polonia iar soarta Guvernului este pus[ sub semnul întrebării.

"Acesta este un alt capitol în serialul de separare de activele din domeniul cărbunelui. Însă propunerile nu sunt documente angajante și nu putem fi siguri că procesul se va finaliza până la alegeri", a subliniat Kamil Kliszcz.

Cu toate acestea, propunerea Guvernului de la Varșovia vine la câteva zile după ce compania românească Hidroelectrica SA a atras investitori străini cu oferta sa publică inițială în valoare de 1,8 miliarde de dolari, cel mai mare IPO derulat până acum în Europa. Dacă vor scăpa de activele lor din domeniul cărbunelui, firmele poloneze de utilități ar putea oferi o poveste similară de investiții.

viewscnt
Afla mai multe despre
utilități
polonia
carbune