Prețul gazelor naturale din SUA este la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani. Exporturile spre Europa au atins un nou record

Prețul gazelor naturale din SUA este la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani. Exporturile spre Europa au atins un nou record
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2022

Prețul la gaze naturale în Statele Unite a ajuns la cea mai mare valoare din 2008 și până în prezent pe fondul unei cereri în creștere care pune la grea încercare abilitatea furnizorilor de a mări producția, informează Bloomberg. Exporturile de gaze lichefiate pentru Europa au atins și ele un nou record pe măsură ce UE încearcă să scape de dependența de energia rusească.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețurile la gaz au crescut cu încă 6% până la valoarea de 7,80 de dolari pentru 1 milion de unități termale britanice, cea mai mare valoare din ultimii 13 ani, scrie Digi 24.

Codul rutier, schimbat: Perioada de suspendare a permisului de conducere, DUBLATĂ la folosirea telefonului, trecere pe roșu sau șofat agresiv. Suspendare și mai mare pentru nerespectarea semnalelor polițistului CITEȘTE ȘI Codul rutier, schimbat: Perioada de suspendare a permisului de conducere, DUBLATĂ la folosirea telefonului, trecere pe roșu sau șofat agresiv. Suspendare și mai mare pentru nerespectarea semnalelor polițistului

Anul acesta, prețurile la gaze sunt cu 102% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce stimulează îngrijorările investitorilor din economia americană, scrie CNBC.

Ultima dată când prețurile au fost atât de ridicate, platformele petroliere offshore erau amenințate de uraganele puternice din 2008 și canicula din timpul verii a mărit consumul de electricitate din cauza folosirii mai dese a aparatelor de aer condiționat.

Evoluția prețului este mai puțin extremă decât în Europa, acolo unde s-au atins valori record pe măsură ce blocul comunitar încearcă să reducă dependența ei de energia rusească. Războiul din Rusia și temperaturile mai scăzute din această primăvară au contribuit și ele la înregistrarea valorilor record.

SUA livrează cantități record de gaze lichefiate către Europa

SUA livrează acum o cantitate record de gaze lichefiate Europei, ceea ce contribuie la creșterea prețurilor. Americanii au exportat în luna martie 7,43 de milioane de tone de gaze lichefiate, potrivit datelor Refinitiv, iar 65% din livrări sunt pentru Europa, scrie Reuters.

În plus, rezervele americane sunt sub limita normală pentru această perioadă, iar nivelul producției stagnează, potrivit Bloomberg.

„Exporturile de gaze lichefiate au acum o importanță mult mai mare din cauza situației geopolitice și a cererii mari din partea industriei și a furnizorilor de electricitate”, a explicat comapnia RBC.

Cea mai recentă creștere a prețurilor s-ar putea să dureze mai mult decât creșterile precedente, potrivit Barron's. Principalul motiv pentru care prețurile se măresc este cererea mare pentru gazele lichefiate din SUA: Europa vrea să scape de dependența de gaze rusești, iar Asia vrea să scape de dependența de cărbune.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze sua
pret