Prețurile de referință la gaze naturale în Europa scad, înaintea intervenției UE pentru soluționarea crizei

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa scad, înaintea intervenției UE pentru soluționarea crizei
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 sep 2022

Prețul gazelor naturale în Europa a scăzut pentru a treia zi, după ce Comisia Europeană a insistat cu intervențiile pe piață pentru a atenua efectele celei mai grve crize energetice din ultimele decenii, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Marți dimineața, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru gazul natural în Europa, cotațiile pentru luna viitoare au scăzut cu 4,3%, ajungând la 182,33 euro pentru un Megawatt oră (MWh), iar în precedentele două sesiuni declinul a fost de 14%. În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotațiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Statul român va garanta 100% creditele străine, în primul rând americane, pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Statul român va garanta 100% creditele străine, în primul rând americane, pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar urma să prezinte miercuri o versiune a planului în cinci puncte, în condițiile în care UE vrea să reducă consumul de energie și să furnizeze lichidități, pentru a preveni extinderea crizei.

"Probabil va fi prezentat un coctail de reforme ale pieței și plafonări de prețuri, care vor schimba în mod fundamental modul în care piețele energiei din Europa au acționat de la dereglementarea de la începutul anilor '2000", au apreciat analiștii de la Citigroup Inc.

În timp ce se lucrează la măsurile politice, gazele continuă să fie pompate în depozite, înaintea debutului sezonului rece.

Capacitățile de stocare a gazelor din Europa sunt pline în proporție de 84%, peste media din ultimii cinci ani, ajungând la un nivel de 88% în Germania. Și în octombrie continuă de obicei stocarea gazelor, înainte de a crește cererea pentru încălzire.

Ca parte a planului său, UE vrea să reducă cererea de energie și să plafoneze veniturile excesive ale companiilor care produc electricitate din alte surse decât gazele. Ar putea fi impusă o limită a prețului energiei din surse regenerabile, lignit sau energie nucleară.

Costurile record ale energiei au forțat deja industriile mari consumatoare, cum ar fi producătorii de îngrășăminte și aluminiu, să-și reducă producția, și au determinat guvernele UE să pompeze miliarde de euro în scheme de sprijinire a gospodăriilor.

Deja se constată o înăsprire pe piața globală a GNL, în urma redresării economiilor după pandemie, chiar înainte ca războiul din Ucraina să sporească dificultățile de pe piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret