Prețurile la cereale sunt în creștere pe fondul îngrijorărilor cu privire la oferta mondială

Prețurile la cereale sunt în creștere pe fondul îngrijorărilor cu privire la oferta mondială
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 apr 2021

Prețul porumbului a urcat la cea mai ridicată valoare din ultimii opt ani, pe fondul pariurilor că revenirea economiilor, cererea Chinei și evoluțiile meteo nefavorabile vor goli silozurile, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

La bursa de cereale de la Chicago, cotațiile futures la porumb au înregistrat joi creșterea maximă permisă într-o singură zi. Contractul cu livrare în luna iulie a crescut cu 4,1% până la 6,315 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel de după luna mai 2013. O apreciere similară s-a înregistrat în cazul grâului, unde contractul de referință s-a apreciat cu 5,3% până la 7,105 dolari per bushel, cel mai mare preț din ultimii șapte ani. De asemenea, la soia boabe, contractul de referință a trecut de 15 dolari per bushel pentru prima dată după 2017, scrie Agerpres.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Frigul și seceta din unele regiuni alimentează îngrijorările că nu vor exista suficiente cereale și oleagionase pentru a satisface necesitățile mari ale Chinei pentru nutrețuri sau pentru a acoperi cererea în creștere de biocombustibili, pe măsură ce economia mondială își revine după pandemia de coronavirus.

China este atât de interesată să cumpere mai mult porumb încât a început deja să își rezerve o parte din următoarea recoltă, iar cererea nu ar urma să încetinească în acest an. Investitorii au început să se îndrepte spre materiile prime agricole iar stocurile mondiale limitate înseamnă că evoluțiile meteo nefavorabile vor conduce la o nouă creștere a prețurilor.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Ionuț Nedea, Litoralulromanesc.ro: Statul trebuie să promoveze destinațiile românești pentru turiștii români și străini. Exceptarea măsurii de purtare a măștii la plajă CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Ionuț Nedea, Litoralulromanesc.ro: Statul trebuie să promoveze destinațiile românești pentru turiștii români și străini. Exceptarea măsurii de purtare a măștii la plajă

"Știm că acum există o cererea mondială enormă pentru cereale folosite ca nutreț iar oamenii încep să se întrebe ce se va întâmpla dacă recolta Braziliei nu se va ridica la înălțimea așteptărilor. Fiecare zi fără ploi abundente duce la diminuarea producției estimate", spune Joe Nussmeier, broker la firma americană Frontier Futures.

Fermierii americani au încetinit însămânțările pe fondul unor temperaturi scăzute care este posibil să fi afectat și culturile de grâu, în cazul cărora recoltarea ar urma să înceapă peste câteva luni. În același timp, cea de a doua recoltă de porumb a Braziliei suferă de pe urma secetei astfel că cresc îngrijorările cu privire la o posibilă recoltă slabă.

Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

Creșterea cotațiilor futures la porumb face grâul mai atractiv pentru a fi folosit ca nutreț pentru hrana vitelor, în special în condițiile în care fermierii amână să își vândă porumbul pentru a profita de creșterile viitoare de preț.

"În momentul de față porumbul se termină și cea mai ieftină alternativă este grâul. Acesta înregistrează creșteri semnificative", a spus Joe Nussmeier.

Departamentul american al Agriculturii a estimat recent că China va importa 28 de milioane de tone de porumb din toate țările în sezonul 2020-2021. Chiar dacă în anul următor achizițiile ar putea scădea până la 15 milioane de tone, este vorba de dublul cotei stabilite de Organizația Mondială a Comerțului care permite firmelor din China să importe porumb la un nivel mai mic de taxare.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
porumb
pret