Prețurile mondiale la alimente au scăzut pentru prima dată în ultimul an

Prețurile mondiale la alimente au scăzut pentru prima dată în ultimul an
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iul 2021

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a scăzut în luna iunie, pentru prima dată în ultimele 12 luni, o veste bună pentru consumatori, întrucât se diminuează presiunile inflaționiste, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna iunie 2021, acest indice a crescut până la 124,6 puncte, de la o valoare revizuită de 127,8 puncte în luna mai, scrie Agerpres.

VIDEO Raed Arafat revine și insistă: Vaccinarea anti-COVID este soluția pentru a evita un val patru grav al pandemiei CITEȘTE ȘI VIDEO Raed Arafat revine și insistă: Vaccinarea anti-COVID este soluția pentru a evita un val patru grav al pandemiei

Scăderea din ultima lună a venit ca urmare a diminuării prețurilor la uleiuri vegetale, cereale și produse lactate. Potrivit FAO, prețul uleiurilor vegetale a scăzut cu 9,8% în luna iunie, ca urmare a diminuării cotațiilor la uleiul de palmier, afectate de prognozele privind creșterea recoltei în principalele țări producătoare. Prețurile la cereale au scăzut cu 2,6% în luna iunie, în principal ca urmare a diminuării cu 5% a prețului la porumb, pe fondul prognozelor privind o producție peste așteptări în Argentina și SUA, iar prețurile la lactate au coborât cu 1%, toate componentele acestui index înregistrând scăderi, în frunte cu prețurile la unt.

"Nu cred că impactul acestui declin modest va fi resimțit de consumatori având în vedere toți ceilalți factori care continuă să acționeze", a declarat economistul șef al FAO, Abdolreza Abbassian.

În pofida scăderii din luna iunie, prețurile mondiale la alimente continuă să rămână la un nivel ridicat, fiind cu aproape 34% peste nivelul înregistrat în luna iunie a anului trecut. Prețul produselor vegetale va depinde de evoluțiile meteo în lunile următoare, care vor determina dacă recoltele din Europa și America de Nord vor fi suficiente pentru refacerea stocurilor. În plus, multe vor depinde și de importurile Chinei în lunile următoare, a spus Abdolreza Abbassian, menționând o îmbunătățire a estimărilor pentru stocurile de porumb ale Chinei.

Cel mai mare fond de pensii din lume a avut un randament istoric de 339 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Cel mai mare fond de pensii din lume a avut un randament istoric de 339 miliarde dolari

Este posibil însă ca pe termen mediu să vină noi vești bune pentru consumatori. Conform unor recente prognoze publicate de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), prețul produselor agricole și alimentare ar urma să înregistreze o corecție în primii ani ai perioadei 2021-2030. 

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
alimente
fao