BCE schimbă strategia pentru prima oară în 2 decenii: majorează ținta de inflație și permite depășirea temporară a nivelului țintit

BCE schimbă strategia pentru prima oară în 2 decenii: majorează ținta de inflație și permite depășirea temporară a nivelului țintit
scris 8 iul 2021

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să majoreze ținta de inflație la 2% și să permită, totodată, depășirea acestui nivel în situațiile în care acest lucru este considerat necesar, potrivit surselor Bloomberg.

Decizia reprezintă o schimbare importantă și permite menținerea politicii monetare laxe, prin care BCE încearcă să sprijine revenirea economică, pentru mai mult timp.

INS: Produsul Intern Brut, estimat pentru trimestrul I, a fost de 286,19 miliarde lei, în creștere cu 2,9% față de trimestrul IV 2020 și cu 0,1% față de trimestrul I 2020 CITEȘTE ȘI INS: Produsul Intern Brut, estimat pentru trimestrul I, a fost de 286,19 miliarde lei, în creștere cu 2,9% față de trimestrul IV 2020 și cu 0,1% față de trimestrul I 2020

Până acum, BCE a țintit o rată a inflației anuale "apropiată de 2%, dar sub acest nivel". Instituția nu și-a mai schimbat strategia de politică monetară din anul 2003, astfel că decizia de a modifica ținta de inflație reprezintă o premieră a ultimelor aproape 2 decenii.

Schimbarea nu a fost încă anunțată oficial. Concluziile ședințelor de marți și miercuri, la care BCE a agreat prima schimbare de strategie din ultimii aproximativ 20 de ani, urmează să fie prezentate oficial astăzi.

Rata anuală a inflației în zona euro a ajuns la nivelul de 2% în luna mai, peste estimările economiștilor și peste ținta avută în vedere de BCE. În iunie, inflația a coborât ușor, la 1,9%.

Decizia BCE vine după ce, în august anul trecut, Rezerva Federală (Fed) a SUA a anunțat schimbarea politicii monetare și a decis să adopte o strategie de țintire a inflației medii. Ca urmarea a noii strategii, Fed permite inflației să depășească nivelul de 2% pe termen limitat. Pe termen mai lung, Fed țintește o inflație medie de 2%, ceea ce se traduce, deocamdată, prin eforturi de a crește inflația "ușor peste nivelul de 2% pentru o perioadă de timp" cu scopul de a contrabalansa perioadele lungi de creștere foarte mică a prețurilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
tinta inflatie
inflatie 2%
rata inflatiei
inflatie tinta
inflatie zona euro
strategie bce
majorare inflatie
tintirea inflatiei