Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să majoreze ținta de inflație la 2% și să permită, totodată, depășirea acestui nivel în situațiile în care acest lucru este considerat necesar, potrivit surselor Bloomberg.
Decizia reprezintă o schimbare importantă și permite menținerea politicii monetare laxe, prin care BCE încearcă să sprijine revenirea economică, pentru mai mult timp.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Până acum, BCE a țintit o rată a inflației anuale "apropiată de 2%, dar sub acest nivel". Instituția nu și-a mai schimbat strategia de politică monetară din anul 2003, astfel că decizia de a modifica ținta de inflație reprezintă o premieră a ultimelor aproape 2 decenii.
Schimbarea nu a fost încă anunțată oficial. Concluziile ședințelor de marți și miercuri, la care BCE a agreat prima schimbare de strategie din ultimii aproximativ 20 de ani, urmează să fie prezentate oficial astăzi.
Rata anuală a inflației în zona euro a ajuns la nivelul de 2% în luna mai, peste estimările economiștilor și peste ținta avută în vedere de BCE. În iunie, inflația a coborât ușor, la 1,9%.
Decizia BCE vine după ce, în august anul trecut, Rezerva Federală (Fed) a SUA a anunțat schimbarea politicii monetare și a decis să adopte o strategie de țintire a inflației medii. Ca urmarea a noii strategii, Fed permite inflației să depășească nivelul de 2% pe termen limitat. Pe termen mai lung, Fed țintește o inflație medie de 2%, ceea ce se traduce, deocamdată, prin eforturi de a crește inflația "ușor peste nivelul de 2% pentru o perioadă de timp" cu scopul de a contrabalansa perioadele lungi de creștere foarte mică a prețurilor.