Procurorii cer anchetarea BBVA, a doua mare bancă din Spania, pentru spionaj industrial și corupție

Procurorii cer anchetarea BBVA, a doua mare bancă din Spania, pentru spionaj industrial și corupție
scris 25 iul 2019

Procurorii anticorupție spanioli au cerut anchetarea formală a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), a doua mare bancă din Spania, într-un caz de spionaj și corupție în afaceri.

Procuratura pentru combaterea corupției și a criminalității organizate a cerut, miercuri, Înaltei Curți Naționale plasarea BBVA sub investigație oficială, sub acuzația de luare de mită, descoperire și dezvăluire de secrete și corupție în afaceri, scrie Bloomberg.

Potrivit presei spaniole, BBVA ar fi angajat Grupo Cenyt, o agenție de detectivi deținută de fostul șef al Poliției Jose Manuel Villarejo, pentru a spiona rivali, politicieni și jurnaliști. Printre persoanele implicate s-ar afla și fostul președinte al băncii, Francisco Gonzalez, care ar fi dispus personal ca detectivii agenției să asculte convorbirile telefonice în cazul unor oficiali guvernamentali, printre care vicepremierul spaniol, precum și pe cele ale rivalilor în afaceri.

Contul Junior a primit și avizul președintelui, după încercări de blocare la Curtea Constituțională CITEȘTE ȘI Contul Junior a primit și avizul președintelui, după încercări de blocare la Curtea Constituțională

“Serviciile executate (de agenție – n.r.) au implicat încălcarea repetată a drepturilor fundamentale ale omului, prin monitorizarea personală și accesarea comunicațiilor sau a documentelor bancare, ceea ce constituie infracțiuni multiple de descoperire și divulgare a secretelor”, arată procuratura într-un comunicat.

Conform procurorilor, mai mulți directori executivi ai BBVA ar fi acceptat mită de la Grupo Cenyt în schimbul atribuiri de contracte. Aceștia au cerut judecătorului să respingă solicitarea BBVA de a fi considerată o victimă în acest caz.

BBVA a confirmat că a contractat serviciile agenției, însă a declarat că, potrivit unei anchete interne în curs de derulare, nu a descoperit dovezi privind presupusele infracțiuni.

O decizie privind lansarea anchetei formale împotriva băncii este așteptată în următoarea săptămână.

viewscnt
Afla mai multe despre
bbva
procurori anticoruptie
ancheta
spionaj
coruptie
mita
acuzatii