Proprietarul Ursus Breweries cumpără subsidiara din Australia a AB InBev, într-o tranzacție de peste 11 miliarde dolari

Proprietarul Ursus Breweries cumpără subsidiara din Australia a AB InBev, într-o tranzacție de peste 11 miliarde dolari
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 19 iul 2019

Berarul nipon Asahi Group Holdings, proprietarul Ursus Breweries, a convenit achiziția subsidiarei australiene a Anheuser-Busch InBev (AB InBev), într-o tranzacție de peste 11 miliarde de dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Carlton & United Breweries (CUB), subsidiara din Australia a AB InBev, deține o cotă de aproape 50% pe piața berii din această țară, având în portofoliu mărci precum Foster’s și Victoria Bitter, una dintre cele mai populare beri în Australia.

Oferta Asahi evaluează CUB la 16 miliarde de dolari australieni (11,3 miliarde dolari americani), incluzând datoriile. Tranzacția ar urma să fie finalizată până la începutul anului viitor, sub rezerva obținerii aprobărilor de la autoritățile de reglementare.

Mihai Bârsan, Ursus Breweries: Vrem să lansăm Asahi Super Dry în România CITEȘTE ȘI Mihai Bârsan, Ursus Breweries: Vrem să lansăm Asahi Super Dry în România

Conform acordului, Asahi va avea dreptul să comercializeze mărcile din portofoliul AB InBev pe teritoriul Australiei.

Asahi nu este la prima achiziție a unor active deținute de AB InBev. În 2017, japonezii au preluat mai multe afaceri intrate în portofoliul AB InBev după fuziunea acestuia cu SABMiller, printre care și Ursus Breweries, numărul 1 pe piața berii din România, într-o tranzacție de 7,3 miliarde de euro.

Vânzarea CUB va ajuta AB InBev să își reducă datoriile de peste 100 miliarde de dolari acumulate inclusiv pe fondul preluării SABMiller.

Tot în același scop, AB InBev a anunțat că încă analizează o eventuală listare pe bursă a unei participații minoritare la divizia din Asia-Pacific, excluzând subsidiara australiană, “cu condiția ca operațiunea să poată fi efectuată la o evaluare corectă”.

Cel mai mare berar al lumii a retras, săptămâna trecută, o ofertă publică pentru listarea diviziei din Asia-Pacific pe bursa din Hong-Kong, citând condițiile de piață adverse. AB InBev viza să atragă până la 9,8 miliarde de dolari în urma operațiunii.  

“Renunțarea la activele care înregistrează creșteri mai lente, precum cele din Australia, ar trebui să facă mai atractivă listarea diviziei din Asia-Pacific”, potrivit analiștilor Liberum, citați de Bloomberg.

Acțiunile AB InBev s-au apreciat cu peste 5% în prima parte a tranzacțiilor de astăzi, cel mai mare avans procentual din ultimele cinci luni.

Asahi este cel mai mare producător de bere din Japonia, cu o cotă de piață de 38%. Grupul are operațiuni în peste 100 de țări și un portofoliu diversificat, care include mărci precum Asahi Super Dry,  Peroni și Grolsch.

viewscnt
Afla mai multe despre
asahi
ab inbev
carlton & united breweries
ursus breweries
tranzactie
preluare