Qatarul avertizează Europa că s-ar putea confrunta cu un deficit de gaze

Qatarul avertizează Europa că s-ar putea confrunta cu un deficit de gaze
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mai 2023

Qatarul a avertizat că politicile guvernamentale privind tranziția energetică vor descuraja investițiile în combustibilii fosili și vor duce la o penurie de gaze naturale în următorul deceniu, inclusiv în Europa, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Va exista un deficit major de gaze în viitor, în special în urma eforturilor spre tranziția energetică, pe care le apreciem ca extrem de agresive. Stabilitatea economică și responsabilitatea privind mediul nu se exclud reciproc. Trebuie să le avem pe ambele", a afirmat marți Saad al-Kaabi, ministrul Energiei din Qatar, la Forumul economic de la Doha, scrie Agerpres.

Instagram pregătește în secret o aplicație asemănătoare cu Twitter CITEȘTE ȘI Instagram pregătește în secret o aplicație asemănătoare cu Twitter

Comentariile sale se regăsesc în declarația omologului său saudit, prințul Abdulaziz bin Salman, care susține că politicienii din Marea Britanie și alte țări "au ochelari de cal". Ei sunt prea optimiști privind rapiditatea renunțării la petrol și gaze și înlocuirea cu regenerabile și energie mai curată, susține oficialul saudit.

Cotațiile gazelor au scăzut anul acesta, în special în Europa, față de nivelul ridicat de anul trecut. După invadarea Ucrainei de către Rusia, competiția pe piața gazelor naturale lichefiate (GNL) s-a intensificat, Europa având nevoie de mari cantități de GNL pentru a înlocui gazele naturale rusești livrate prin conducte și care anterior asigurau aproape 40% din importurile continentului.

Scăderea cotațiilor vine pe fondul iernii blânde și al creșterii lente a Chinei, afectată de restricții.

"Singurul lucru care a salvat umanitatea și Europa anual acesta a fost iarna blândă și încetinirea economiei globale. Dacă economia își revine în 2024, partea cea mai grea încă trebuie să vină", a avertizat al-Kaabi.

Qatarul este unul din cei mai mari producători mondiali de GNL. Spre deosebire de alte state, investește zeci de miliarde de dolari pentru a-și majora capacitatea la 126 milioane de tone pe an până în 2027, de la aproximativ 77 milioane.

Cererea de gaze de la zăcămintele majore North Field East și North Field South "este extrem de ridicată. Negociem cu multe companii", a declarat al-Kaabi.

Șeful QatarEnergy, Saad al-Kaabi, anunțase anul trecut că firma a semnat un contract pe 27 de ani, în valoare de 60 de miliarde de dolari, cu grupul chinez Sinopec, cel mai lung în istoria tranzacțiilor cu gaze naturale lichefiate (GNL).

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
qatar