Meta, amendă record pentru că a transferat în SUA datele despre utilizatorii europeni

Meta, amendă record pentru că a transferat în SUA datele despre utilizatorii europeni
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 22 mai 2023
Meta Platforms, proprietarul Facebook și Instagram, a fost amendat de Uniunea Europeană cu o sumă record de 1,2 miliarde de euro pentru că a transferat datele utilizatorilor europeni către SUA și a primit un termen limită până la care trebuie să înceteze să mai trimită date peste Ocean.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Continuarea transferurilor de date către SUA de către gigantul social media nu a abordat "riscurile la adresa drepturilor și libertăților fundamentale" ale persoanelor ale căror date erau transferate peste Atlantic, potrivit unei decizii a Comisiei irlandeze pentru protecția datelor, citată de Bloomberg.
Autoritățile antitrust din UE îi întreabă pe rivalii Microsoft ce fel de date despre clienți trebuie să furnizeze gigantului tehnologic CITEȘTE ȘI Autoritățile antitrust din UE îi întreabă pe rivalii Microsoft ce fel de date despre clienți trebuie să furnizeze gigantului tehnologic

Pe lângă amenda, care depășește sancțiunea de 746 de milioane de euro impusă anterior de UE pentru încălcarea vieții private de către Amazon, Meta a primit un termen de cinci luni pentru a "suspenda orice transfer viitor de date cu caracter personal către SUA" și șase luni pentru a opri "prelucrarea ilegală, inclusiv stocarea, în SUA, a datelor cu caracter personal transferate din UE". 

Interzicerea transferurilor de date pentru Meta era anticipată și a determinat compania americană să amenințe cu retragerea completă din UE. Însă impactul acesteia este atenuat de perioada de tranziție prevăzută în decizie și de perspectiva unui nou acord privind fluxurile de date între UE și SUA, care ar putea fi deja operațional până la jumătatea acestui an.
 
În 2020, cea mai înaltă instanță a UE a anulat un pact UE-SUA care reglementa fluxurile transatlantice de date, de teamă că datele cetățenilor nu sunt în siguranță odată ce ajung pe serverele americane. Deși judecătorii nu au anulat un instrument alternativ bazat pe clauze contractuale, îndoielile lor cu privire la protecția datelor din SUA au dus rapid la un ordin preliminar al autorității irlandeze prin care se spunea Facebook că nu mai poate transfera date către SUA nici prin această altă metodă.
 
În decembrie, autoritățile de reglementare din UE au prezentat propuneri pentru a înlocui precedentul pact. iar apoi au urmat luni de negocieri cu SUA, care au dus la un ordin executiv al președintelui Joe Biden și la un angajament al SUA de a se asigura că datele cetățenilor UE sunt în siguranță odată ce ajung peste Atlantic.
viewscnt
Afla mai multe despre
meta
facebook
amenda facebook
datele facebook