Rusia pompează miliarde de dolari pentru construcția unei centrale nucleare în Turcia

Rusia pompează miliarde de dolari pentru construcția unei centrale nucleare în Turcia
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iul 2022

O companie rusească de stat transferă sume impresionante de bani către o subsidiară care va construi o centrală nucleară în valoare de 20 de miliarde de dolari în Turcia, în ciuda sancțiunile impuse în contextul războiului din Ucraina, transmite Bloomberg. Grupul Rosatom, proprietarul viitoarei centrale din Turcia, și subsidiara sa din Turcia nu au fost sancționați.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Potrivit mai multor oficiali turci din apropierea acestui dosar, săptămâna trecută grupul Rosatom Corp. a trimis aproximativ cinci miliarde de dolari către o subsidiară a sa din Turcia, denumită Akkuyu Nuclear JSC, iar alte două transferuri similare sunt programate a avea loc săptămâna aceasta și săptămâna viitoare, notează Agerpres.

Mark Zuckerberg anunță concedieri la Facebook/Meta CITEȘTE ȘI Mark Zuckerberg anunță concedieri la Facebook/Meta

Finanțarea va acoperi toate necesitățile de achiziții pentru proiectul centralei de la Akkuyu în următorii doi ani, au adăugat oficialii turci care au dorit să își păstreze anonimatul.

Rosatom a replicat, într-un comunicat de presă că, deși șantierul centralei din Turcia este cel mai mare de acest tip din lume, "transferurile actuale sunt semnificativ mai mici" decât cifrele avansate de oficialii turci.

Grupul rus nu a dorit să ofere alte detalii, subliniind că aranjamentele financiare pentru acest proiect sunt confidențiale.

Centrala este vitală pentru Turcia

Centrala nucleară de la Akkuyu, pe coasta Mediteranei, este vitală pentru Turcia dacă vrea să își acopere necesitățile energetice în creștere, estimările arătând că va putea acoperi 10% din cererea internă de electricitate după ce toate cele patru reactoare vor deveni operaționale.

Proiectul a primit finanțare de la cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, care este vizată de sancțiunile impuse de SUA și Uniunea Europeană, dar și de la Sovcombank, o altă bancă rusească sancționată.

În schimb, grupul Rosatom, proprietarul viitoarei centrale din Turcia, și subsidiara sa din Turcia nu au fost sancționați.

Lucrările la primul reactor, Akkuyu 1, au început în 2018 iar doi ani mai târziu au început lucrările la Akkuyu 2. Lucrările sunt programate să se finalizeze până în 2026.

Transferul de fonduri, un gest de bunăvoință

Unul dintre oficialii turci citați de Bloomberg a spus că transferurile de fonduri sunt un gest de bunăvoință din partea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru rolul de mediator jucat de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în acordul care ar urma să permită deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina.

Cei doi lideri urmează să aibă o întâlnire la Soci în data de 5 august.

Rusia rămâne un furnizor important de energie pentru Turcia în condițiile în care anul trecut a furnizat un sfert din importurile de petrol și aproximativ 45% din achizițiile de gaze naturale ale Turciei, ceea ce permite Moscovei să înregistreze un surplus mare în cadrul schimburilor bilaterale.

Acum cele două țări analizează un mecanism cae ar permite Turciei să plătească în lire pentru cel puțin o parte din achizițiile de energie din Rusia, a declarat joi un oficial din cadrul Băncii centrale a Turciei.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
centrala nucleara