Rusia reimpune unele restricții asupra mișcărilor de capital, pentru a stopa deprecierea rublei

Rusia reimpune unele restricții asupra mișcărilor de capital, pentru a stopa deprecierea rublei
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 oct 2023

Rubla s-a apreciat cu peste 3%, după ce autoritățile au anunțat că se reintroduc restricțiile asupra mișcărilor de capital pentru o serie de firme exportatoare, ale căror nume nu au fost date publicității, transmit Reuters și Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Conform decretului semnat de președintele Vladimir Putin, 43 de exportatori ai țării, inclusiv principalii producători de petrol, trebuie să vândă pe piața valutară internă sumele obținute din exporturi, pentru sprijinirea rublei.

Cele mai vândute vinuri ale anului, desemnate de Unvinpezi.ro CITEȘTE ȘI Cele mai vândute vinuri ale anului, desemnate de Unvinpezi.ro

După invadarea Rusiei de către Ucraina, care a dus la deprecierea semnificativă a rublei, Moscova a impus cerințe similare, dar apoi le-a ridicat când moneda națională s-a redresat, scrie Agerpres.

În ultimele luni, rubla s-a depreciat din nou, pe fondul inflației ridicate, în contextul costurilor masive pentru finanțarea războiului din Ucraina. Banca Centrală a Rusiei a majorat de urgență rata dobânzii în august, apoi în septembrie, dar nu a reușit să oprească declinul rublei. În 14 august, rubla s-a depreciat din nou, trecând de pragul de 100 de ruble pentru un dolar, pentru prima dată în ultimele 17 luni, pe fondul cererii solide de valută și diminuării balanței comerciale a Rusiei.

Joi dimineață, rubla s-a apreciat cu 3,1% în raport cu moneda americană, până la un curs de 97,14 ruble/dolar, după ce mai devreme atinsese 96,455, cel mai ridicat nivel din 27 septembrie.

"Principalul scop al acestor măsuri îl reprezintă crearea de condiții pe termen lung pentru sporirea transparenței și predictibilității pe piața valutară și reducerea speculațiilor valutare", a afirmat prim vicepremierul Andrey Belousov.

ULTIMA ORĂ Speranțele industriei auto din România de a depăși în 2023 recordul de producție încep să dispară CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Speranțele industriei auto din România de a depăși în 2023 recordul de producție încep să dispară

Autoritățile vor stabili volumele și alte detalii ale mecanismului obligatoriu de vânzare, unele companii fiind obligate să raporteze autorităților tranzacțiile lor.

"Faptul că Guvernul și Banca Centrală a Rusiei văd necesitatea unor achiziții și vânzări masive coordonate de valută sugerează deteriorarea pieței valutare locale, care are prea puține lichidități și nu poate funcționa fără reglementări. Probabil măsurile nu vor reduce presiunile pe termen lung, dar ar putea crește furnizarea de valută în următoarea perioadă", a apreciat Alexander Isakov, analist la Bloomberg Economics.

Executivul a luat în considerare reimpunerea restricțiilor asupra mișcărilor de capital în august dar a dat înapoi în urma presiunilor de la Banca Centrală a Rusiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla
rusia