Seceta din Australia, o veste bună pentru furnizorii de grâu din regiunea Mării Negre

Seceta din Australia, o veste bună pentru furnizorii de grâu din regiunea Mării Negre
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 sep 2019

Al treilea an consecutiv de secetă în Australia ar putea duce la o scădere cu 10% a recoltei de grâu a acestei țări față de precedentele estimări, susțin traderii și oficialii din sectorul agricol, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Însă, perspectivele sumbre cu privire la recolta de grâu din Australia, odată unul dintre cei mai mari furnizori mondiali, reprezintă o veste bună pentru producătorii de grâu din regiunea Mării Negre, care caută noi contracte pe piețele în creștere din Asia, scrie Agerpres.

Viena - cel mai bun oraș pentru locuit din lume pentru al doilea an consecutiv CITEȘTE ȘI Viena - cel mai bun oraș pentru locuit din lume pentru al doilea an consecutiv

Participanții la piață estimează că producția de grâu a Australiei ar putea coborî sub 19 milioane de tone, față de 21,2 milioane de tone cât estima în luna iunie Biroul Australian de Economie și Științe Agricole și Resurse (ABARES).

În sezonul încheiat în luna iunie 2019, Australia a coborât până pe locul șapte în topul celor mai mari furnizori mondiali de grâu, de pe locul trei în sezonul 2016/17, când producția de grâu a atins un nivel record de 35,1 milioane tone.

Însă, în timp ce producția de grâu a Australiei suferă de pe urma secetei, producția mondială de grâu în sezonul 2019/20 ar urma să urce la un nivel record de 768,1 milioane tone, potrivit Departamentului american al Agriculturii, iar furnizorii din regiunea Mării Negre urmează să profite.

"Cumpărătorii din Asia nu mai consideră Australia un mare furnizor de grâu cum era în urmă cu câțiva ani. Prețurile pentru grâul din regiunea Mării Negre nu sunt doar atractive, ci și calitatea grâului s-a îmbunătățit semnificativ. Absența Australiei de pe piață nu este o mare îngrijorare", a declarat un manager de achiziții de la o mare companie producătoare de făină din Asia de Sud-Est.

Grâul alb de calitate premium din Australia cu livrare în luna decembrie în Asia de Sud-Est este cotat la 250 dolari pe tonă, inclusiv cost și navlu. Comparativ, grâul din regiunea Mării Negre, de calitate similară, este oferit la un preț de aproximativ 225 de dolari pe tonă.

viewscnt
Afla mai multe despre
seceta
grau
australia