Slovacia va anunța măsuri de reducere a deficitului pentru a-i atrage pe investitori

Slovacia va anunța măsuri de reducere a deficitului pentru a-i atrage pe investitori
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2024

Noul Guvern din Slovacia lucrează la un pachet de măsuri în valoare de 1,5 miliarde de euro, vizând tăierea cheltuielilor și creșterea veniturilor în anul următor, în încercarea de a reduce cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Ministrul Finanțelor, Ladislav Kamenicky, a dezvăluit că Guvernul de la Bratislava mizează pe o reducere a deficitului bugetar echivalentă cu 1% din Produsul Intern Brut în fiecare dintre următorii ani. Eliminarea subvențiilor la energie și reformarea sistemului de sănătate pentru a-i crește eficiența vor aduce câștiguri bugetare, a spus Kamenicky.

Profiturile record înregistrate de băncile europene anul trecut vor fi greu de repetat CITEȘTE ȘI Profiturile record înregistrate de băncile europene anul trecut vor fi greu de repetat

"Vrem să le arătăm investitorilor că avem o traiectorie clară de consolidare și că planul nostru de reducere a deficitului bugetar este credibil", a spus Ladislav Kamenicky într-un interviu pentru Bloomberg.

În luna decembrie 2023, agenția de evaluare Fitch Ratings a coborât ratingul suveran al Slovaciei pe fondul îngrijorărilor cu privire la sustenabilitatea finanțării. În acest an, Slovacia ar urma să înregistreze un deficit bugetar de 6% din PIB, cu o jumătate de punct procentual mai puțin decât în 2023, scrie Agerpres.

În pofida retrogradării, investitorii continuă să cumpere obligațiuni guvernamentale emise de Slovacia, cea mai nouă țară membră a zonei euro, înainte ca Banca Centrală Europeană să înceapă să reducă dobânzile. Pe acest fundal, Slovacia a finalizat luni a doua mare emisiune de obligațiuni din acest an.

Premierul Robert Fico a revenit la putere anul trecut cu promisiunea că va pune capăt ajutoarelor militare către Ucraina. Pe partea de fiscalitate, premierul a promis că va plafona prețurile la energie și va introduce un ajutor special pentru pensionari și gospodăriile cu credite ipotecare. Guvernul slovac a aprobat deja o taxă pe bănci de 30%, o mișcare care a determinat băncile care operează în Slovacia să ceară Executivului să revină asupra acestei taxe, precum și alte măsuri pentru a consolida bugetul.

Pentru a îmbunătăți imaginea țării, Ministerul de Finanțe de la Bratislava pregătește o prezentare către investitorii străini în prima jumătate a anului, pentru a promova Slovacia drept un "partener foarte credibil", a spus Kamenicky. Acesta a promis că va respecta regulile fiscale europene. Reducerea subvențiilor, pe fondul încetinirii inflației, ar putea diminua cheltuielile cu 1% din PIB, arată cifrele din proiectul de buget.

DOCUMENT Piața asigurărilor a avansat CITEȘTE ȘI DOCUMENT Piața asigurărilor a avansat

"Prognoza de inflație și evoluțiile de pe piața de energie sugerează că subvențiile la energie ar putea să nu mai fie necesare anul viitor", a spus Kamenicky.

Coaliția guvernamentală condusă de premierul Robert Fico ar putea finaliza pachetul de măsuri fiscale în lunile următoare.

Până acum, investitorii au ignorat riscurile fiscale în ceea ce privește Slovacia. Autoritățile de la Bratislava au strâns, luni, 1,4 miliarde de euro dintr-o emisiune de obligațiuni, la care ofertele totale au depășit două miliarde de euro. Această emisiune vine după ce luna trecută Slovacia a strâns 1,3 miliarde de euro tot dintr-o emisiune de obligațiuni. În urma celor două operațiuni, Slovacia și-a acoperit aproape 30% din necesarul de finanțare pe 2024, estimat la 10 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
slovacia
investitori