Sondaj Bloomberg: BCE va relua reducerile de dobândă din septembrie

Sondaj Bloomberg: BCE va relua reducerile de dobândă din septembrie
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 27 iun 2019

Banca Centrală Europeană (BCE) va semnala luna viitoare că este gata să taie dobânzile, aflate deja la minime istorice, o reducere a retei de dobândă la facilitatea de depozit urmând să fie adoptată în luna septembrie, potrivit economiștilor intervievați de Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
20 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, potrivit sondajului Bloomberg realizat în perioada 24 iunie-26 iunie, BCE va reduce cu 10 puncte de bază dobânda la facilitatea de depozit, la nivelul de - 0,5%. Mutarea este așteptată în septembrie.

HSBC prognozează o a doua reducere de aceeași magnitudine în decembrie, iar ABN Amro vede a doua reducete la începutul anului viitor.

Sondaj Bloomberg: BCE va relua reducerile de dobândă din septembrie

Săptămâna trecută, președintele BCE Mario Draghi a afirmat că noi măsuri de stimulare ar putea fi necesare dacă perspectivele economice nu se vor îmbunătăți. Potrivit lui Draghi, incertitudinile prelungite, influențate de tebsiunile comerciale, au condus la materializarea riscurilor de încetinire a economiei și inflației.

PwC își exinde serviciile de audit către o nouă clasă de active: criptomonedele CITEȘTE ȘI PwC își exinde serviciile de audit către o nouă clasă de active: criptomonedele

În ceea ce privește reluarea programului de cumpărări de active, economiștii sunt împărțiți, însă majoritatea (58%) consideră că BCE nu va relansa acest relaxarea cantitativă (QE) curând.

Totuși, o serie de economiști nu exclud o astfel de mutare. Programul anterior de relaxare cantitativă, prin care BCE a injectat pe piață 2.600 de miliarde de dolari, a fost retras la începutul anului.

"BCE trebuie să facă o mutare majoră pentru a crea un șoc pe piață", spune Piet Christiansen, analist Danske Bank, care anticipează o reducere de dobîndă de cu 20 de puncte de bază și anunțarea relansării QE în septembrie.

Astfel de stimuli vor necesita probabil modificare limitelor pentru achiziții, potrivit cărora banca nu poate deține mai mult de 33% din obligațiunile oricărui guvern și 50% din datoriile emise de agențiile supranaționale.

BCE ar urma să semnaleze viitoarea tăiere de dobândă chiar de luna viitoare, înlăturând din comunicatul instituției afirmația legată de menținerea nivelului actual al dobânzilor.

La începutul lunii, BCE a anunțat că va menține ratele de dobândă nemodificate, la minime record, pentru mai mult timp decât estima inițial, pentru a stimula inflația și economia din zona euro.

"Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, −0,40%. Consiliul guvernatorilor anticipează, în prezent, menținerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale cel puțin până în prima jumătate a anului 2020 și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar pentru a asigura convergența în continuare susținută a ratelor inflației către niveluri inferioare, dar apropiate de 2% pe termen mediu", potrivit deciziei de politică mometară a BCE de luna aceasta.

Și Rezerva Federală a SUA a semnalat luna aceasta că pregătește o reducere a dobânzii cheie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
draghi
dobanzi bce
dobanzi
dobanda depozit
dobanda cheie
sondaj bloomberg