BCE va menține dobânzile la minime record mai mult timp decât estima anterior

BCE va menține dobânzile la minime record mai mult timp decât estima anterior
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 6 iun 2019

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat astăzi că va menține ratele de dobândă nemodificate, la minime record, pentru mai mult timp decât estima inițial, pentru a stimula inflația și economia din zona euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

"Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, −0,40%. Consiliul guvernatorilor anticipează, în prezent, menținerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale cel puțin până în prima jumătate a anului 2020 și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar pentru a asigura convergența în continuare susținută a ratelor inflației către niveluri inferioare, dar apropiate de 2% pe termen mediu", potrivit deciziei de politică mometară a BCE.

Anterior, BCE estima că va menține dobânzile la nivel actual "cel puțin până la finele anului 2019".

Decizia BCE vine în contextul încetinirii inflației în zona euro, ritmul de creștere al prețurilor de consum îndepărtându-se de ținta instituției.

Mai mult de jumătate din cheltuielile populației au fost alocate pentru consum, în 2018 CITEȘTE ȘI Mai mult de jumătate din cheltuielile populației au fost alocate pentru consum, în 2018

Rata anuală a inflației în zona euro a scăzut la 1,2% în mai, de la 1,7% în luna precedentă, potrivit datelor estimative ale biroului european de Statistică, Eurostat.

Tot astăzi, BCE a oferit detalii legate de noua serie de operațiuni țintite de refinanțare pe termen lung (OTRTL), care a fost anunțată în martie și va fi introdusă în luna septembrie 2019. Prin aceste noi operațiuni operațiuni de stimulare a lichidității, anunțate la scurt timp după retragerea programului de relaxare cantitativă, BCE încearcă să susțină economia zonei euro și accelararea inflației.

"Cu privire la modalitățile noii serii de operațiuni țintite de refinanțare pe termen mai lung (OTRTL III) trimestriale, Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii pentru fiecare operațiune va fi stabilită la un nivel cu 10 puncte de bază superior ratei medii aplicate operațiunilor principale de refinanțare ale Eurosistemului pe durata OTRTL respective. În cazul băncilor pentru care valoarea netă a creditelor acordate eligibile depășește un nivel de referință, rata aplicată OTRTL III va fi mai redusă, putând coborî până la nivelul ratei medii a dobânzii la facilitatea de depozit valabil pe durata de desfășurare a operațiunii plus 10 puncte de bază", conform instituției.

Euro a crescut după anunțul de politică monetară, în contextul în care BCE nu a anunțat măsuri de stimulare mai dure. Totuși, președintele BCE Mario Draghi a declarat că oficialii băncii „hotărâți” să acționeze dacă „incertitudinea va persista”, un ton mai vehemnt decât cel obișnuit. Banca centrală a Australiei a redus dobânda cheie săptămâna aceasta pentru prima dată în ultimii 3 ani, India a redus dobânda pentru a treia oară anul acesta, o posibilă reducere a dobânzii fiind așteptaă și din partea Fed.

BCE va menține dobânzile la minime record mai mult timp decât estima anterior

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanzi zona euro
decizie bce
operatiuni tintite de refinantare
bani ieftini