Starea bună a culturilor de grâu din Europa ține în frâu costurile cu alimentele

Starea bună a culturilor de grâu din Europa ține în frâu costurile cu alimentele
scris 28 mai 2023

În timp ce fenomenele meteo extreme provoacă pagube culturilor agricole din cele două Americi și Africa de Nord, câmpiile Europei se bucură de o vreme favorabilă, iar recoltele mari de grâu din regiune țin sub control prețurile mondiale la alimente, transmite Bloomberg.

Atât în nordul, cât și în estul Europei, culturile de grâu sunt într-o situație foarte bună după ploile abundente de primăvară. Perspectivele bune pentru cei mai mari exportatori mondiali de grâu au ajutat la înjumătățirea cotațiilor față de valorile record de anul trecut, contracarând impactul secetei înregistrate în alte regiuni cultivatoare de grâu precum și deficitul de aprovizionare provocat de războiul din Ucraina, scrie Agerpres.

Grupul Agroland a început să exporte ouă în Europa CITEȘTE ȘI Grupul Agroland a început să exporte ouă în Europa

Toate acestea sunt un semnal de bun augur pentru reducerea notei de plată cu importurile de alimente și ar putea ajuta la ținerea sub control a inflației. Cu toate acestea, multe depind de cum va fi vremea în luna iunie, iar rezervele mondiale reduse fac ca piețele să rămână tensionate.

"Mai avem un drum lung până la recoltat. Însă pentru moment situația este ok", spune Sebastien Poncelet, analist șef la firma franceză de consultanță în agricultură Agritel.

Deocamdată, semnalele sunt pozitive. Departamentul american al Agriculturii prognozează că o recoltă mare în Europa ar putea duce producția mondială de grâu la noi recorduri în sezonul agricol 2023-2024. Peste 90% din culturile de grâu ale Franței sunt considerate a fi într-o stare "bună" și "foarte bună", cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, iar guvernul de la Paris estimează că producția totală a blocului comunitar ar putea să se ridice la 131,5 milioane de tone în acest an, cu aproximativ 6% peste media ultimilor cinci ani.

În România, producția de grâu ar putea crește cu 13%, revenindu-și după seceta de anul trecut, susțin analiștii de la Agritel. Fermierul Ricardo Luis, care lucrează 5.000 de hectare în sudul României, este optimist. Dacă va ploua în curând, "situația în unele zone ar putea trece de la bună la foarte bună", susține Luis.

Și recolta de grâu a Rusiei ar putea depăși cu 7% media multianuală, chiar dacă nu va trece de recordul istoric din 2022, afirmă Andrey Sizov, director la firma de consultanță SovEcon.

Cu toate acestea, stocurile mondiale de grâu vor scădea pentru al patrulea an la rând, ceea ce creează riscul unei relansări a prețurilor la o dată ulterioară. Invadarea Ucrainei de către Rusia a creat mari probleme, în condițiile în care diminuarea profiturilor și perturbarea exporturilor i-au forțat pe fermieri să reducă suprafețele însămânțate.

O nouă bancă de stat în România CITEȘTE ȘI O nouă bancă de stat în România

Seceta din Spania este un alt motiv de îngrijorare, nivelul precipitațiilor în acest an este la cel mai redus nivel din ultimul deceniu, în timp ce unele câmpuri nu mai pot fi folosite decât pentru pășunatul animalelor. De asemenea, în Franța o primăvară umedă ar putea duce la apariția unor dăunători ai plantelor, avertizează Sebastien Poncelet.

În Uniunea Europeană recoltatul grâului începe în jurul lunii iulie, ceea ce înseamnă că evoluțiile meteo din următoarele săptămâni vor fi cruciale. În Rusia, grâul de primăvară tocmai a fost însămânțat.

Dacă fie Rusia, fie UE se vor confrunta cu evoluții meteo neașteptate, "asta va modifica complet peisajul", subliniază Dan Basse, președintele companiei de consultanță AgResource.

viewscnt
Afla mai multe despre
grau
preturi
alimente