Stocurile de carne de porc se acumulează în Europa din cauza coronavirusului și pestei porcine

Stocurile de carne de porc se acumulează în Europa din cauza coronavirusului și pestei porcine
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 nov 2020

Europa se confruntă cu un excedent de carne de porc, în condițiile în care pandemia de coronavirus și pesta porcină africană au redus vânzările, ceea ce face ca prețurile să scadă, susține Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Germania, cel mai mare producător de carne de porc din UE, a fost exclusă de pe o serie de piețe importante din Asia după ce în septembrie au apărut cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți. Acest lucru înseamnă că există un surplus de carne de porc pe continent, după ce ultimele restricții impuse în contextul pandemiei de Covid-19 au făcut ca restaurantele să vândă mai puține șnițele și cârnați, scrie Agerpres.

Concernul german Thyssenkrupp concediază 11.000 de angajați CITEȘTE ȘI Concernul german Thyssenkrupp concediază 11.000 de angajați

Prețul cărnii de porc în Germania este cu peste 40% sub nivelul din luna martie, iar prețurile la carcase sunt la cel mai redus nivel de după 2016. Chiar dacă mulți alți producători europeni profită de importurile record de carne de porc ale Chinei, abatoarele din unele țări se confruntă și ele cu restricții la export. Încetinirile provocate de coronavirus au contribuit și ele la apariția a sute de mii de porci nevânduți în fermele din Germania.

Potrivit Asociației crescătorilor de porci din Germania, fermierii pierd aproximativ 60 de euro la fiecare animal, iar unele exploatații ar putea da faliment fără ajutorul de urgență al Guvernului.

Max Green, analist la IHS Markit, spune că deși China "absoarbe cantități uriașe de carne de porc, nu este suficient pentru a susține prețurile".

Uniunea Europeană este cel mai mare exportator de carne de porc. Restricțiile la export impuse Germaniei înseamnă că fermierii din Danemarca vând mai puțini porci tineri peste graniță, unde în mod normal sunt crescuți pentru a fi sacrificați. În aceste condiții, abatoarele din Danemarca sunt nevoite să lucreze și în week-end, și să angajeze personal suplimentar, pentru face față afluxului de porci, spune Jais Valeur, director general la Danish Crown Group.

Rupert Claxton, director la firma de consultanță Gira, susține că ar putea dura cel puțin șase luni pentru ca oferta și cererea să se echilibreze. La rândul său, China a cerut importatorilor să își dezinfecteze toate importurile de produse congelate, ceea ce va complica și mai mult schimburile comerciale.

"Covidul rămâne o necunoscută. Este foarte dificil să realizezi un echilibru atunci când lucrurile sunt într-o continuă schimbare", spune Rupert Claxton.

Este posibil ca vânzările să își revină după ridicarea restricțiilor și redeschiderea restaurantelor. Cererea pentru exporturi în Asia rămâne una puternică, susține Jais Valeur. De asemenea, Departamentul american al Agriculturii prognozează că în 2021 consumul de carne de porc în UE va crește cu 1,3%, după ce în acest an a atins cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii.

Analistul Rabobank Justin Sherrard este și el de părere că cererea de carne de porc ar putea să aibă mai puțin de suferit de pe urma restricțiilor din Europa, comparativ cu alte alimente precum carne de pui sau fructe de mare, care se bazează mai mult pe restaurante și catering. Cu toate acestea, prețurile ar putea să rămână sub presiune până când vânzătorii vor găsi noi piețe de export sau vor reuși să majoreze cererea în sectorul de retail.

viewscnt
Afla mai multe despre
carne de porc
germania