Cehia a aprobat cea mai mare reducere a impozitului pe venit din ultimele decenii

Cehia a aprobat cea mai mare reducere a impozitului pe venit din ultimele decenii
scris 20 nov 2020

Cehia va reduce impozitul pe venit anul viitor, o măsură care potrivit Guvernului de la Praga ar urma să ajuta economia să își revină din recesiunea provocată de coronavirus, transmite Bloomberg.

Parlamentul de la Praga a aprobat vineri reducerea impozitului pe venit propusă de premierul miliardar Andrej Babis, care vrea să extindă stimulentele dincolo de măsurile curente precum plata salariilor pentru muncitorii trimiși în șomaj temporar și subvenționarea firmelor mici. Însă critici susțin că utilizarea acestor alocații de la buget sunt destinate creșterii popularității premierului înaintea alegerilor de anul viitor, scrie Agerpres.

ASF: Risc de decuplare între evaluarea de piață a activelor și evoluția economiei reale CITEȘTE ȘI ASF: Risc de decuplare între evaluarea de piață a activelor și evoluția economiei reale

"Pur și simplu vrem să fim siguri că oamenii nu au de ce să fie îngrijorați cu privire la veniturile lor și pot să cheltuie. Ceea ce oferim astăzi este reducerea impozitului pe venit la 15%, aceasta este varianta noastră a ", a spus Andrej Babis înaintea votului din Parlament. Premierul ceh a adăugat că mizează pe această reducere, care ar urma să dureze doi ani, pentru creșterea veniturilor gospodăriilor și creșterea consumului, deoarece criza limitează spațiul de manevră pentru majorarea salariilor.

Ministerul ceh de Finanțe estimează că această modificare, care introduce un prag de impozitare de 15% pentru cei cu venituri mici și unul de 23% pentru cei cu venituri mari, va duce la diminuarea veniturilor statului cu aproximativ 80 miliarde de coroane (3,6 miliarde de dolari) anul viitor sau 1,3% din PIB. Cu toate acestea, impactul bugetar net va fi mai mic ca urmare a majorării consumului declanșată de creșterea veniturilor disponibile.

Planul a fost criticat de guvernatorul Băncii Centrale, Jiri Rusnok, care a spus că va crea o gaură de durată în finanțele publice.

În schimb, ministrul de Finanțe, Alena Schillerova a apărat ceea ce a numit "cea mai mare reducere a taxelor din istoria modernă a Cehiei", subliniind că va lăsa bani în plus pentru 4,5 milioane de persoane. "Prin această măsură, vom susține economia atunci când are cea mai mare nevoie", a spus Alena Schillerova.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
impozit
cehia