Turcia intenționează să majoreze capitalul băncilor de stat cu 3,8 miliarde de dolari

Turcia intenționează să majoreze capitalul băncilor de stat cu 3,8 miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 ian 2022

Turcia intenționează să injecteze 51,5 miliarde de lire (3,8 miliarde de dolari) în băncile de stat, pentru a se asigura că acestea vor putea acorda în continuare credite companiilor, după ce prăbușirea lirei le-a afectat rezervele de capital, transmite Bloomberg.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit unui oficial de rang înalt din apropierea acestui dosar, fondul suveran de investiții din Turcia (Turkiye Varlik Fonu sau TWF) va majora capitalul de bază al băncilor TC Ziraat Bankasi AS, Turkiye Halk Bankasi AS și Turkiye Vakiflar Bankasi TAO. Conform planurilor actuale, Ziraat va beneficia de o injecție de capital de 22,5 miliarde de lire, în timp ce Halkbank și Vakifbank vor primi fiecare câte 13,5 miliarde de lire, a dezvăluit oficialul care a dorit să își păstreze anonimatul, scrie Agerpres.

SURPRIZĂ Sacha Dragic, fondatorul Superbet, intră pe piața de capital CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Sacha Dragic, fondatorul Superbet, intră pe piața de capital

Informația nu a fost confirmată de băncile turcești, dar un reprezentant de la TWF a spus că fondul va continua să sprijine băncile așa cum a făcut-o și în trecut.

Deprecierea semnificativă a lirei turcești și eforturile băncilor de stat de a menține costul creditului la un nivel scăzut de la debutul pandemiei de Covid-19 le-au afectat rezervele de lichidități, astfel că guvernul de la Ankara este nevoit să injecteze capital pentru a treia oară în tot atâția ani în băncile de stat.

Fondul suveran de investiții din Turcia deține pachete majoritare de acțiuni la toate cele trei bănci de stat (Ziraat, Halkbank și Vakifbank). TWF a injectat deja 6,7 miliarde de dolari în aceste bănci cu prilejul a două operațiuni separate de recapitalizare derulate în 2019 și 2020.

Însă în pofida precedentelor injecții de fonduri, rata de adecvare a capitalului pentru băncile deținute de statul turc a scăzut la 16% la finele lunii noiembrie 2021, de la 18% la finele lui 2019, conform ultimelor date prezentate de Autoritatea de supervizare bancară din Turcia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
bănci